latinica  ћирилица
21/10/2017 |  09:58 ⇒ 14:35 | Autor: RTRS

SDS je od početka bio protiv akciza, Šarovićeve tvrdnje neistinite

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je najobičnija laž tvrdnja potpredsjednika SDS-a Mirka Šarovića da "za SDS nije bio problem da razgovara o akcizama, ali uz određene benefite za poljoprivredni sektor kroz plavi dizel", jer je SDS od početka bio protiv akciza.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

"To je naobičnija laž jer su oni od početka bili protiv akciza, mada bi se od Mirka Šarovića, koji je guverner u EBRD ispred BiH, očekivalo da zna čemu služe akcize i zašto se na njima insistira", rekla je Cvijanovićeva na pitanje Srne da prokomentariše Šarovićevu izjavu federalnim medijima "da su oni u SDS-u govorili da nije problem da se razgovara o akcizama, ali da je potrebno napraviti određene benefite za poljoprivredni sektor kroz plavi dizel".

Ona je istakla da je Šarovića najbolje demantovao njegov stranački kolega Mladen Bosić, koji je svojevremeno rekao da izmjene zakona o akcizama ne dolaze u obzir sa ili bez rješenja o plavom dizelu.

"O tome koliko je SDS dezorjentisana partija najbolje govori to što nisu u stanju da koordinišu stavove i izjave čak ni u najužem partijskom rukovodstvu", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada Republike Srpske definisala rješenje po kojem bi u slučaju donošenja ovog zakona po dodatnih 10 miliona KM bilo obezbijeđeno i za agrarni budžet Srpske i za Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a upravo su to SDS, PDP i NDP nastojali zaustaviti.

"Uostalom, oni su za Republiku Srpsku time zaustavili 150 miliona KM od MMF-a i 80 miliona KM od EBRD-a, a odugovlačenjem ratifikacije i 160 miliona KM iz tri programa Svjetske banke", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da će od toga će veću štetu imati FBiH jer povlači mnogo više ovih sredstava od Srpske, ali se stalno fokus vještački drži na Republici Srpskoj.

"Moja poruka je jednostavna - ako njima taj novac ne treba, onda ne treba ni nama u Republici Srpskoj", zaključila je predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Izvor: Srna