latinica  ћирилица
17/10/2017 |  13:35 | Autor: RTRS

Transplantacija koštane srži i u Kliničkom centru Srbije

Klinički centar Srbije u Beogradu dobio je danas Centar za transplantaciju koštane srži i Sterilni blok čime je postao treća zdravstvena ustanova u zemlji u kojoj se radi transplantacija koštane srži kod pacijenata oboljelih od malignih i autoimunih bolesti.

Takve transplantacije se kod djece rade u Institutu za majku i dijete u Beogradu, a kod odraslih na Vojnomedicinskoj akademiji.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je prilikom posjete Sterilnom bloku da je Centar izgrađen prema najvišim svjetskim standardima.

Lončar je istakao da su ljekari Klinike za hematologiju, koji će se baviti transplantacijama, bili na usavršavanju u jednom od najvećih centara za transplantaciju koštane srži u njemačkom gradu Hamburgu.

Direktor Klinike za hematologiju Biljana Mihaljević rekla je da centar u Hamburgu godišnje izvrši oko 300 transplantacija koštane srži, u Zagrebu i Ljubljani 80 do 100, a u Srbiji do 40, prenijeli su beogradski mediji.

"Otvaranjem Sterilnog bloka Klinika za hematologiju prezuma obavezu da na godišnjem nivou uradi 40 alogenih transplantacija, čime se izjednačavamo sa centrima u regionu", rekla je Mihaljevićeva.

Direktor Kliničkog centra Milika Ašanin rekao je da takve intervencije u inostranstvu koštaju od 150.000 do 300.000 evra, a da će u Kliničkom centru Srbije biti četiri do pet puta jeftinije.

U izgradnju i opremanje centra Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Srbije uložili su 90 miliona dinara /oko 756.000 evra/.

Izvor: Srna