latinica  ћирилица
16/10/2017 |  19:31 | Autor: RTRS

Osteoporoza, bolest čija je prevencija nužna

Od osteoporoze najčešće oboljevaju pripadnici starije populacije, a statistički pokazatelji ukazuju na to da smo jedna od najstarijih nacija u Evropi, rečeno je na današnjoj konferenciji povodom predstojećeg Dana borbe protiv osteoporoze.
Ljudsko tijelo - Foto: ilustracija
Ljudsko tijeloFoto: ilustracija

Osteoporoza i osteoporotski prelom se javlja kod jedne od tri žene i jednog od pet muškaraca starijih od 50 godina, što znači da je veliki dio naše populacije u riziku od nastanka osteoporotskog preloma, izjavila je klinička ortopetkinja KCV-a docent dr Radmila Matijević, istakavši da taj prelom podrazumijeva prije svega prelom ručnog zgloba, prelom kičmenog pršljena i prelom kuka.

Ona je naglasila i da je osteoporoza takva bolest koja nema nikakve manifestacije dok se ne dogodi prelom, te da je izuzetno bitno da svi pacijenti koji zadobiju prvi prelom, koji nije nastao padom sa visine ili tokom saobraćajnog traumatizma, budu dijagnostifikovani za osteoporozu.

U KCV imamo deksa aparat, rade se svakodnevno deksa pregledi i naravno trebalo bi da imamo još takvih aparata i nadamo se da ćemo uskoro biti u mogućnosti da radimo još više pregleda. Lijekovi se prepisuju na recept svim pacijentima kojima je ustanovljena potreba za terapijom, tako da su mogućnosti za liječenje te bolesti zaista velike, izjavila je ona.

Matijevićeva je dodala da je prelom kuka najopasnija komplikacija koja nastaje kod osteoporoze zbog toga što prelom kao takav, bez obzira na vrstu zdravstvenog osiguranja, dovodi do smrtnosti od 20 do 30 odsto tokom prve godine života nakon preloma, dok oko 75 odsto pacijenata ne budu više samostalni na nivou na kome su bili prije preloma kuka.

Istaknuto je da se na globalnom nivou, svake tri sekunde dogodi prelom izazvan osteoporozom, te da najveći problem predstavlja činjenica da gotovo 80 odsto osoba sa prelomom koji je nastao kao posljedica te bolesti, nikada ne dobiju adekvatne preglede i terapije.

Izvor: B92, Tanjug