latinica  ћирилица
15/10/2017 |  08:51 ⇒ 08:57 | Autor: RTRS

Hrana kao lijek: Namirnice koje smiruju upale i liječe čir

Upale debelog crijeva i žučne kese, čir i zatvor moraju da se liječe, ali i pravilna ishrana tokom terapije je podjednako važna jer može da ublaži bolove i da smanji ostale tegobe.

Čir na želucu

Osobe koji imaju čir na želucu trebalo bi da podijele ukupnu dnevnu količinu hrane na nekoliko manjih obroka, naročito tokom perioda kada imaju bolove. Preporučuju se svježe i kiselo mlijeko, jogurt, mileram, dvopek, meko kuvana jaja i prirodni voćni sokovi. Neophodno je izbjegavati kisela tijesta sa kvascem, životinjske masti, crni i svjež hljeb, pikantne sireve, pržena jaja, jake začine, zaprške, masne supe i čorbe, začinjeno, prženo i pohovano, kobasice, salame, slanine i čvarke, a od povrća - kupus, luk, praziluk, pasulj, sočivo i krastavce.

Hronična upala debelog crijeva

Ovim pacijentima preporučuju se namirnice barene u slanoj vodi, prelivene maslinovim uljem ili maslacem. U slučaju dijareje i bolnih grčeva, ishranu treba privremeno svesti na čaj i bareni pirinač, bez masnoće. Nakon toga, postepeno se može uvoditi kuvani krompir, mladi sir, jogurt, kiselo mlijeko i kuvano mlado živinsko meso, nemasne supe, nemasna mesa, riba, meko kuvana jaja, dvopek, dobro pečen hleb, pirinač i griz. Najstrože su zabranjena pržena jela, svinjska mast, mesne prerađevine i konzervirana hrana.

Upala žučne kese

Pacijentima koji pate od upale žučne kese i kamenčića u žuči trebalo bi svako jutro na prazan želudac da popiju čaj od nane ili kamilice. Ishrana je tokom upale jednolična: suvi keks, dvopek, slane supe, bareni krompir i pirinač.

Zatvor

Opstipacija ili zatvor pojavljuje se zbog manjka kretanja i povećanog unosa nezdrave hrane, pa se u skladu sa tim mora i liječiti. Osim povećanog unosa vode, čajeva i prirodnih sokova, preporučuje se ishrana bogata žitaricama, crni hljeb, mekinje, suvo grožđe i smokve, urme, kruške, mandarine, pomorandže, zelena salata, zelje, kupus i karfiol i jogurt. Na listi namirnica koje je potrebno izbjegavati su čokolada, kolači, tvrde bombone, grickalice, pecivo od bijelog brašna, banane, pirinač i veće količine šargarepe i dunja.

Izvor: novosti.rs