latinica  ћирилица
12/10/2017 |  16:11 | Autor: RTRS

Nacionalnim spomenicima proglašene dvije banjalučke ulice

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je nacionalnim spomenicima ambijentalnu cjelinu - ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića i Mladena Stojanovića u Banjaluci, te istorijsko područje - nekropolu sa stećcima na lokalitetu Grebnice u naselju Drinsko u opštini Višegrad.
Banja Luka - Centar - Foto: RTRS
Banja Luka - CentarFoto: RTRS

"Za nacionalne spomenike proglašeni su i istorijsko područje - nekropole sa stećcima na lokalitetima Krstovi i Borike /Bare-Sudari/ u naselju Bare u opštini Konjic i istorijsko područje Stari grad Kaštele u opštini Kiseljak", saopšteno je iz Komisije.

Nacionalnim spomenicima proglašeni su i graditeljska cjelina franjevačkog samostana i crkve Svetog Nikole Tavelića u Tomislavgradu, graditeljska cjelina katolička crkva Svetog Ilije proroka i Župna kuća u Solakovoj Kuli u opštini Konjic, te graditeljska cjelina - mjesto i ostaci džamije sa mejtefom u Bandolu kod Guče Gore u opštini Travnik.

U nacionalne spomenike uvršteni su i istorijski spomenik Munarica Kotlinog /Kotlevijinog/ mesdžida u Mostaru, istorijsko područje Crkva Svetog Roka u selu Trebimlje i opštini Ravno i graditeljska cjelina Kapela Gospe Lipničke u Srednjoj Lipnici u Tuzli.

Komisija je na sjednici donijela zaključak da se istorijsko gradsko područje Počitelja uvrsti na listu ugroženih spomenika, zbog oštećenja na pojedinačnim spomenicima unutar istorijskog područja.

Lista ugroženih spomenika predstavlja listu prioriteta koje utvrđuje Komisija, a za koje je potrebno sprovesti aktivnosti neophodne za njihovo spasavanje, te na taj način spriječiti njihovo potpuno uništenje.

Na listi ugroženih spomenika trenutno se nalazi 79 dobara.

Komisija je utvrdila da kriterijume za proglašenje nacionalnim spomenicima ne ispunjavaju džamije u Oplećanima i Omerovićima, koje se nalaze u opštini Tomislavgrad.

Izvor: SRNA