latinica  ћирилица
12/10/2017 |  15:18 ⇒ 16:50 | Autor: RTRS

Sutra prijave protiv sudija i tužilaca

Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina podnijeće sutra Visokom sudskom i tužilačkom savjetu prijave protiv sudija i tužilaca, među kojima je prijava i protiv predsjedvajućeg Sudskog vijeća Šabana Maksumića.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina, Milorad Kojić, potvrdio je za Radio Republike Srpske da će prijava biti podnesena protiv devet sudija i šest tužilaca. Dokazi se, kako je istakao, nalaze na više od hiljadu stranica, a dokazuju njihovu ulogu u maltretiranju Srba kojima su dosudili preko 1.200 godina zatvora.

- Zahtijevamo od VSTS-a da postupi u skladu sa članom 3. stav 1. Zakona o VSTS-u, prema kojem je dužan da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe, a pravosuđe sa ovakvim nosiocima pravosudnih funkcija to ne može biti. Trebalo bi da se poktrenu postupci protiv tih lica, kako ne bi mogli više uticati na donošenje presuda - istakao je Kojić.

Kojić je dodao i da je podnošenje prijava jedan od mehanizama, a krajnji cilj bi trebalo da bude da, u svim postupcima u kojima su ta lica bila ili članovi vijeća kao sudije ili kao tužioci, dođe do ponavljanja postupka.

- U predmetima u kojima su oni obavljali svoju ulogu došlo je do kršenja prava na pravično suđenje što je osnov za ponavljanje postupaka. Dok god se ne riješe ovi problemi, teško da imamo napretka - ocijenio je Kojić za Radio Republike Srpske.