latinica  ћирилица
12/10/2017 |  14:59 ⇒ 16:50 | Autor: RTRS

Starješine VRS podržale rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske

Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske podržava donošenje rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske u Narodnoj skupštini i traži od svih političkih subjekata jedinstven stav po ovom pitanju.
Skupština starješina VRS (arhiva) - Foto: RTRS
Skupština starješina VRS (arhiva)Foto: RTRS

Organizacija starješina smatra da NATO-ov program Partnerstvo za mir pruža dovoljno prostora za saradnju Bosne i Hercegovine sa Alijansom u svim oblastima društvenog angažovanja i nisu potrebni drugi oblici saradnje, tim prije što su još uvijek svježe rane ljudskih gubitaka i materijalnih razaranja od dejstava Alijanse koja je bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN besomučno bombardovala Republiku Srpsku 1995. godine i Srbiju 1999. godine.

Organizacija se protivi članstvu Bosne i Hercegovine u NATO i poziva Narodnu skupštinu da preista stav iz Zaključka Narodne skupštine 2005. godine kojom je prihvaćen MAP-a pod geslom reformi oružanih snaga što je juna 2009. godine poslužilo Predsjedništvu BiH da podnese aplikaciju NATO-u.

Republika Srpska treba da slijedi politiku Republike Srbije o vojnoj neutralnosti bez ozbira na osporavanja i pritiske kojima su izloženi najviši predstavnici srpskog naroda. Vojna neutralnost Republike Srpske u ovom trenutku izraz je potrebe i stav najvećeg broja njenih građana što nadleže institucije da se to mora poštovati, saopšteno je iz  Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.