latinica  ћирилица
12/10/2017 |  13:39 ⇒ 15:01 | Autor: RTRS

Vlada Republike Srpske utvrdila Prijedlog zakona o Željeznicama

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 147. redovnoj sjednici, održanoj u Banjaluci, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Željeznicama Republike Srpske po hitnom postupku.
Sjednica Vlade RS - Foto: RTRS
Sjednica Vlade RSFoto: RTRS

"Željeznice Republike Srpske su preduzele aktivnosti na sprovođenju postupka restrukturiranja ovog privrednog društva. Da bi se omogućilo da se postupak uspješno okonča, neophodno je da se riješi pitanje viška radnika. Veći broj radnika Željeznica Republike Srpske ima godine staža predviđene propisima koji uređuju oblast penzijskog osiguranja, ali nemaju potrebne godine života. U ovom slučaju radi se, uglavnom, o radnicima izvršne službe kojima se priznaje beneficirani radni staž, te, ukoliko ostanu nezbrinuti nakon restrukturiranja, mala je ili skoro nikakva mogućnost da nađu novo zaposlenje", navodi se u saopštenju sa sjednice Vlade.

Kako se navodi, donošenjem prijedloga po hitnom postupku privredno društvo bi, već nakon stupanja na snagu zakona, moglo da riješi pitanje penzionisanja oko 260 radnika. Svjetska banka je aktivno uključena u ovaj postupak, a Ministarstvo saobraćaja i veza i Željeznice Republike Srpske vode pregovore sa bankom za dobijanje kredita kojim bi se postupak restrukturiranja uspješno sproveo.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o nastavku saradnje sa Evropskom komisijom i Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru nove faze Projekta oporavka od poplava u Republici Srpskoj i donijela Odluku o prihvatanju donatorskih sredstva Evropske unije u iznosu od 13.294.000,00 KM odobrenih Republici Srpskoj po Sporazumu o bespovratnoj pomoći Evropske unije broj 2017/388-193 zaključenim sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija radi realizacije nove faze Projekta oporavka od poplava u Republici Srpskoj.

Donatorska sredstva se prihvataju radi realizacije nove faze Projekta oporavka od poplava u Republici Srpskoj. Ukupna procijenjena vrijednost Projekta iznosi do 15.062.873,40 KM. Sufinansiranje Vlade Republike Srpske za realizaciju Projekta iznosi do 1.300.000,00 KM ili 8,63%, a preostali iznos do 463.229,40 KM ili 3,08% obezbijediće jedinice lokalne samouprave uključene u Projekat.

Odobrena donatorska sredstva koristiće se za realizaciju projektnih aktivnosti usmjerenih na trajno stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje žrtava poplava i klizišta u Republici Srpskoj kroz izgradnju i sanaciju individualnih stambenih objekata, pomoć maloj poljoprivredi, te kreiranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru, a sve u cilju nastavka pružanja pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva u poplavljenim područjima.

Za potpisivanje Projektnog sporazuma između Vlade Republike Srpske i UNDP u BiH ovlašćuje se ministar finansija. Nosilac projektnih aktivnosti na području Republike Srpske je UNDP u BiH. Za praćenje i izvještavanje Vlade o realizaciji ove odluke zadužuje se Ministarstvo finansija. Vlada Republike Srpske donijela je više odluka o odobravanju finansiranja za lokalne zajednice.

Usvojen je Izvještaj o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina. Usvojen je i Izvještaj o saradnji institucija Republike Srpske sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločne počinjene na području bivše Јugoslavije sa sjedištem u Hagu za period 01.01. – 31.12.2016. godine. Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti za privatizaciju stanova izgrađenih i nabavljenih sredstvima Vlade Republike Srpske u opštinama Istočno Novo Sarajevo, Gacko i Bileća.

Vlada Republike Srpske usvojila je Prijedlog rješenja o razrješenju direktora Opšte bolnice Zvornik Milorada Drljevića. Zavd direktora imenovan je Јovan Okuka.