latinica  ћирилица
12/10/2017 |  13:21 ⇒ 16:02 | Autor: RTRS

Srbija vraća srpsko kulturno blago u Hrvatsku (FOTO)

Kulturna dobra Eparhije osječko-poljske i baranjske i Eparhije dalmatinske otpremljena su danas iz Srbije u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, tako da je vraćeno 45 ikona, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.
Vraćeno 45 ikona u objekte SPC u Hrvatskoj (Foto: Ministarstvo kulture i informisanja) -
Vraćeno 45 ikona u objekte SPC u Hrvatskoj (Foto: Ministarstvo kulture i informisanja)

Kulturna dobra su otpremljena nakon što su, prema odluci mješovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za vraćanje kulturnih dobara, za to stvoreni odgovarajući uslovi. Na osnovu Sporazuma između nekadašnje Savezne vlade SR Јugoslavije i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti kulture i prosvjete i uz saglasnost Svetog arhijerejskog sinoda SPC, crkvama Svetog Dimitrija i Patrijaršijskog dvora u Dalju, kao i crkvama u Markušici, Kneževu i Riznici Svetog Ilije u Zadru, vraćeno je 45 ikona.

Na jučerašnjem sastanku Komisije verifikovan je Zapisnik sa sastanka održanog u aprilu u Požegi. Na tom sastanku je bilo riječi i o završetku radova na depou pri Vladičanskom dvoru u Pakracu i o vraćanju ikona iz crkava Svetog Georgija u Lisičinama i Svetog Georgija u Velikim Bastajima kod Daruvara.

Sastavljen je izvještaj mješovitog stručnog tima konzervatora nakon obilaska i pregleda stanja materijala u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, kao i o radovima na riznici u manastiru Krka.

Izvor: Blic