latinica  ћирилица
12/10/2017 |  12:11 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Nastavak suđenja Azri Bašić za zločine u Derventi

Pred Sudom BiH sutra će biti nastavljeno suđenje Azri Bašić, optuženoj za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu ЈNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine.
Azra Bašić      (Foto:.tf.rs) -
Azra Bašić (Foto:.tf.rs)

Na ročištu održanom 6. oktobra pročitani su dijelovi ranije datih iskaza preminulih svjedoka Bore i Željka Markovića.

U izjavama datim u Stanici javne bezbjednosti Derventa 20. novembra 2001. godine i Policijskoj stanici Derventa 15. decembra 2003. godine, Boro Marković je rekao da je Bašićevu prvi put vidio u selu Polje, gdje je 2. maja 1992. godine odveden nakon zarobljavanja.

"Zarobile su me ustaško-muslimanske formacije u naselju Živinice i odveli u jednu kuću u selu Polje. Tu sam prvi put vidio Azru Bašić. Bila je niskog rasta, zdepasta i imala je ustašku uniformu. Odmah me počela ispitivati i udarati nogama i šakama, a pridružila su joj se još dva vojnika. Optužili su me da imam radio-stanicu preko koje komuniciram sa Srbima", naveo je ovaj svjedok.

On je posvjedočio da je istog dana odveden u Dom ЈNA u Derventi, gdje ga je Bašićeva nastavila ispitivati, a nakon šest dana prebačen je u hangar u Radiću, u kojem je bilo više od 30 ljudi iz naselja Čardak.

Tužilac je pročitala i dijelove iskaza Željka Markovića koje je dao Službi nacionalne bezbjednosti 15. decembra 1992. godine, istražnom sudiji Osnovnog suda u Derventi 17. oktobra 1994. godine i Policijskoj stanici u Derventi 15. decembra 2003. godine.

Željko Marković je naveo da su Srbi morali da bježe od crnokošuljaša iz Živinica, gdje je bilo većinsko hrvatsko stanovništvo.

On je posvjedočio da su ga, sa ocem, stricem i bratom, 2. maja 1992. godine, uhapsili vojni policajci Hrvatskog vijeća odbrane.

Prema njegovim riječima, jedan od pripadnika riječke brigade ga je udarao nogom u rebro, te prijetio da će mu odsjeći glavu.

Ispričao je da su nakon toga odvedeni u Polje gdje je bila "Azrina komanda" i gdje ga je Bašićeva ispitivala za radio-stanicu i oružje.

Svjedok je naveo da je vidio kako je Bašićeva udarala njegovog oca.

"Nakon torture u Polju, prebačen sam u Dom ЈNA. Tu su se HOS-ovci na sve moguće načine iživljavali nad zarobljenim srpskim stanovništvom. Tukli su nas čime su stigli, tjerali nas da klečimo, psovali nam četničku majku, prijetili da će nas ubiti. Ležali smo na betonu, a dobijali parče hljeba i malo vode", posvjedočio je Željko Marković.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra u 9.00 časova.

Izvor: Srna