latinica  ћирилица
12/10/2017 |  08:16 | Autor: RTRS

"Mnogi Teslini izumi se možda koriste u tajnim laboratorijama"

"Tesla sigurno ne pripada 19. i 20. vijeku, u kojima je živio i radio, već godinama koje idu daleko unaprijed."
Nikola Tesla - Foto: Wikipedia
Nikola TeslaFoto: Wikipedia

To je zaključak vanrednog profesora Učiteljskog fakulteta u Beogradu Miodraga Vukovića, koji je u Muzeju PTT u Beogradu održao predavanje "Tesla i izmenjena stanja svijesti", čime je nastavljen ciklus tribina posvećenih životu i radu svjetski priznatog naučnika.

"Htio je da uradi nešto što bi stvorilo raj na zemlji", rekao je Vuković, dodavši da su mnogi Teslini izumi kod njegovih savremenika izazivali otpor i nerazumevanje.

On je ocijenio i da razni kablovi koje su i prilikom praćenja tribine koristili novinari i snimatelji sada ne bi bili potrebni, da je iskorišćeno sve što je Tesla izumio.

"Uvjeren sam da se mnogi njegovi pronalasci i sada koriste u tajnim laboratorijama", rekao je Vuković.

Viši kustos PTT muzeja Željko Sarić je istakao da je tema večerašnje tribine odabrana i iz simboličnih razloga jer je Tesla 12. oktobra prije 130 godina prijavio u SAD svoje patente vezane za prenos električne energije.

On je naveo da je Tesla tokom 1887. godine i u dijelu naredne godine prijavio više od 40 raznih patenata koje su doveli do industrijske revolucije.

Nikola Tesla (1856-1943) je pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Nakon rada u Budimpešti, Parizu i Strazburu, Tesla dolazi u junu 1884. u SAD, gde ostaje do svoje smrti 7. januara 1943. godine.

Otkrića Tesle u oblasti polifaznih naizmeničnih struja bila su jedan od snažnih pokretača industrijske revolucije krajem prošlog veka.

Patenti polifazni elektromagnetni motor i prenos električne snage, koje je Tesla prijavio 12. oktobra 1887. godine, označili su početak "revolucionarnog hoda" naizmjeničnih struja.

Nekoliko godina kasnije, ovaj sistem primijenjen je u projektu hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Izvor: B92, Beta