latinica  ћирилица
10/10/2017 |  20:25 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Pušteni GMO komarci koji sadrže smrtonosan gen

Savez za kontrolu komaraca uz pomocć privatne kompanije "Oksitek insekt tehnolodži" nedavno je pokrenuo projekat - puštanje GMO komaraca na Floridi.
Komarac (Foto: James Gathany/PHIL/CDC) -
Komarac (Foto: James Gathany/PHIL/CDC)

Prije toga, prvo puštanje GMO komaraca dogodilo se na Kajmanskim ostrvima 2009. godine, a drugo u Maleziji 2010. godine.

Genetski modifikovani komarci sadrže poseban gen koji je za komarce smrtonosan ako ne dobiju antibiotik tetraciklin. Potomstvo GMO komaraca će takođe naslijediti ovaj smrtonosni gen, zbog kojeg cće uginuti prije nego dostignu zrelost i počnu da se razmnožavaju.

Ideja se bazira na tome da se obični komarci ukrštaju s GMO komarcima i da se na taj način stvori sve više komaraca sa smrtonosnim genom, što će dovesti do smanjenja njihove populacije.

Rizik koji predstavljaju GMO komarci nije poznat

Dok GMO industrija nepokolebljivo tvrdi da su genetski modifikovane biljke i životinje bezopasne i donose brojne pogodnosti čovječanstvu, stvarnost nam pokazuje nešto sasvim suprotno.

"Monsanto" i druge GMO korporacije stvaraju ne samo genetski modifikovane biljke, nego i životinje. Na primjer, stvorene su ovce koje su 85 odsto ovce, a 15 odsto ljudi, da bi mogle služiti kao donori organa za ljude.

Stvorene su i koze koje daju mlijeko s proteinom iz paučine- za proizvodnju kože otporne na metke. Krave su genetski modifikovane da bi proizvodile mlijeko koje po svom sastavu više liči na ljudsko.

Da li se na taj način igraju vatrom jer mijenjaju osjetljiv i precizno izbalansiran ekosistem?

Šta će se dogoditi s lokalnim i globalnim ekosistemom ako se populacija komaraca drastično smanji ili sasvim nestane?

Mnogi od nas mrze komarce zato što nas bodu i prenose opasne bolesti, ali oni su takođe dio ekosistema i hrana za druge životne oblike. Ideja uništenja komaraca samo zato što nam se ne sviđaju je apsurdna- ako se u vidu ima njihova uloga u kompletnom lancu.

Izvor: B92