latinica  ћирилица
08/10/2017 |  09:22 ⇒ 09:28 | Autor: RTRS

Da li je topla voda s limunom dobra za zdravlje?

Iako mnogi veruju da je topla voda s limunom dobra za zdravlje i da podstiče čišćenje organizma, nova studija pokazala je da je to zapravo samo mit.
Čaša sa limunom - Foto: Screenshot
Čaša sa limunomFoto: Screenshot

Molekularni farmakolog i toksikolog s univerziteta u Adelejdu i jedan od autora studije Ijan Musgrejv ističe da ne postoje naučni dokazi da napici poput vode s limunom utiču na detoksikaciju tijela.

Naučnik dodaje da topla voda s limunom, iako ne odstranjuje toksine, omogućava hidrataciju, povećava nivo vitamina C u organizmu i smanjuje unos kalorija u organizam.

"Umjerene dugotrajne promjene u ishrani i vježbanje podstiču detoksikaciju organizma, a ne nekakvi čudotvorni napici", istakao je Musgrejv i poručio da su proizvodi za detoksikaciju samo marketinški trikovi.

Osim toga, naučnik smatra da je nakupljanje toksina u ljudskom organizmu glupost.

"Postoji uvriježeno mišljenje o taloženju toksina, ali to se ne dešava. U većini slučajeva ti toksini se brzo izbacuju iz organizma. S druge strane, pojedini toksini rastvorljivi u masti nataložiće se u masnim naslagama ukoliko se unose brže nego što metabolizam radi, ali nikakva količina soka niti znojenja neće dovesti do njihovog izbacivanja iz organizma", zaključio je Musgrejv.

Izvor: Agencije