latinica  ћирилица
07/10/2017 |  12:46 | Autor: RTRS

Šta će se desiti ako se probudi supervulkan u Јeloustounu? (VIDEO)

Pojavili su se uznemiravajući znaci da bi supervulkan Јeloustoun, koji se nalazi na sjeverozapadu Sjedinjenih Država, mogao da se probudi.
Vulkan - Foto: Screenshot/YouTube
VulkanFoto: Screenshot/YouTube

Tačka ključanja ispod mjesta gdje izbijaju jeloustounski čuveni gejziri dostigla je "kritičnu granicu".

Ako je pređe, neće biti direktno i indirektno ugrožen samo značajan dio teritorije SAD, već katastrofa prijeti cijelom svetu zbog posljedica "vulkanske zime", upozoravaju stručnjaci.

Kao prvi i najvjerovatniji znak aktiviranja (erupcije) supervulkana seizmolozi iz Geološke službe SAD označavaju zemljotrese u Ajdahu.

Šta god se događalo, sigurno je da Јeloustoun u atmosferu izbacuje veliku količinu pare i dima.

Njegov najpoznatiji gejzir uveliko "stenje" i "kašlje", što je siguran znak da unutar njega rastu i temperatura i pritisak. A to se, upozoravaju, može završiti i moćnom eksplozijom, prenose Fakti.

Upućeni u praćenje mjerenja oko Јeloustouna tvrde da se na teritoriji nacionalnog parka formira pritisak koji može raznijeti sve što supervulkan, za sada, drži u stanju mirovanja.

Oni tvrde da na teritoriji parka zemlja počinje da se podiže i da su mnogi farmeri već napustili svoje posjede.

Interesantno je i da je primijećena migracija životinja, koje napuštaju najtoplija područja, pa je tako 3. oktobra zabilježen i prolazak bizona koji odlaze iz nacionalnog parka.

Izvor: Sputnjik