latinica  ћирилица
06/10/2017 |  09:45 ⇒ 10:30 | Autor: RTRS

U proizvodu za mršavljenje otkriven antidepresiv

U biljnom proizvodu za mršavljenje koji se prodavao u Srbiji otkriven je lijek protiv depresije "prozak", javlja RTS.
U preparatu za mršavljenje otkriven antidepresiv - Foto: Screenshot/YouTube
U preparatu za mršavljenje otkriven antidepresivFoto: Screenshot/YouTube

Supstancu nedozvoljenu za ovaj proizvod otkrili su slučajno studenti hemije na vježbama i zatražili analizu i Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Čim je potvrđeno prisustvo antidepresiva u dijetetskom proizvodu odmah je alarmirana inspekcija Ministarstva zdravlja, a, budući da se proizvod mogao kupiti i putem interneta u slučaj će biti uključena i Služba MUP-a za visokotehnološki kriminal.

Prve analize pokazuju da nije sve bilo slučajno. Želja za bržom zaradom možda je ozbiljno ugrozila i nečije zdravlje jer "prozak", osim gubitka apetita, izaziva i anoreksiju.

Načelnik Јedinice za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane Vesna Pantić Palibrk navela je da pronađena količina "prozaka" nije beznačajna jer je riječ o polovini terapijske doze lijeka.

"Osnovna opasnost nije samo navikavanje, nego situacija u kojoj onaj ko to koristi misli da uzima biljni preparat, nesvestan činjenice da uzima lek koji ima neželjene efekte. U svesti ljudi biljni proizvod je izjednačen sa zdravim proizvodom, međutim, nije tako. Ovo je kriminalna radnja", navodi Palibrk.

Pavle Zelić iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva napominje da prije nego što neki proizvod, bilo da je lijek ili suplement, izađe na tržište, mora da prođe određene procedure koji su usaglašene sa evropskim.

"Dešavaju se slučajevi kada nije tako, naročito kada pričamo o proizvodima koji se prodaju mimo legalnog lanca snabdevanja odnosno preko interneta, oglasa ili druge načine", navodi Zelić.

Prije puštanja u promet i lijekovi i dijetetski proizvodi prolaze određenu kontrolu, a ko je u ovom slučaju zakazao, još se ne zna.

Goran Stojković iz Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja kaže da se i uprkos tome što je taj dijetetski suplement imao uvjerenje o upisu u bazu podataka i prošao kontrole za upis u bazu podataka desilo da je vjerovatno proizvođač ubacio nedozvoljenu komponentu.

Promet proizvoda je zabranjen, naloženo je povlačenje iz maloprodajnih objekata, ali budući da je bio prodavan i putem interneta u akciju suzbijanja prodaje nebezbjednog proizvoda biće uključena i Služba MUP-a za visokotehnološki kriminal, saznaje RTS u Ministarstvu zdravlja.

Izvor: SRNA