latinica  ћирилица
03/10/2017 |  15:53 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Nabavka vakcina u nadležnosti entiteta

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić istakao je da je zdravstvo u nadležnosti entiteta i da bi prebacivanje posla nabavke vakcina na nivo BiH predstavljalo prenos nadležnosti.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Regujući na izjavu direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandra Zolaka da bi "najidealnije bilo da se nabavka vakcina vrati na nivo BiH", Bogdanić je istakao da je Dejtonski sporazum jasno definisao da je nadležnost zdravstva i školstva na entitetskom nivou.

On je napomenuo da Institut za javno zdrvstvo Srpske ima trogodišnji ugovor sa dobavljačem, dok je u nadležnosti agencije čiji je direktor Zolak kvalitet tih vakcina.

- On treba da nastoji da vakcine koje uđu na tržište BiH budu kvalitetne. Na dobavljaču je da nabavi vakcine, a na Zolaku da se vrati u svoju nadležnost - rekao je Bogdanić.

Večernje novosti objavile su danas se beogradski Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak" povlači sa tržišta BiH.

Zolak je za ovaj list rekao da je "Torlak" do "sada imao neku vrstu monopola kad je riječ o nabavci vakcina i da će, konačnim povlačenjem sa ovog tržišta koje je u proceduri, to mjesto ostati upražnjeno".

Izvor: SRNA