latinica  ћирилица
02/10/2017 |  20:52 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Zbog zakona o zabrani burki kažnjeni klovnovi

Usljed primjene novog zakona o zabrani pokrivanja lica austrijska policija je prvog dana od stupanja na snagu tog zakona, 1. oktobra, kaznila tri osobe koje su bile odjevene kao klovnovi.
Ilustracija - Foto: Screenshot
IlustracijaFoto: Screenshot

Naime, kažnjene su osobe koje su učestvovale u protestu "Tradicionalna šetnja klovnova protiv zabrane prikrivanja lica". Organizator skupa Klaus Verner-Lobo protestom je, kako je rekao, želio da ukaže na apsurdnost zakona.

Među učesnicima je bilo klovnova, ali i osoba u burkama. Policija je podnijela tri prijave zbog kršenja zakona protiv lica, koja su napustila povorku prikrivenih lica.

Kako je objašnjeno, za vrijeme demonstracija, koje su bile prijavljene, bilo je dozvoljeno da učesnici pokriju lice, ali ne i da tako hodaju van mjesta održavanja protesta.

Međutim, tri osobe, koje su bila odjevene kao klovnovi, napustile su mjesto na kom se održavao skup i tako "maskirane" se udaljile, te je protiv njih podnijeta prijava, a izrečeno je i 46 opomena.

Zakon o zabrani pokrivanja lica stupio je u nedjelju na snagu i od tada svako ko u javnosti nosi odjeću koja mu pokriva lice može biti kažnjen do 150 evra.

O zabrani, koja se u Austriji naziva i "zabranom burki", građane informišu leci koji su na njemačkom, engleskom, turskom i arapskom jeziku.

Takođe su o stupanju zakona na snagu informisane ambasade, međunarodne organizacije i islamska vjerska zajednica.

Ko od nedjelje bude nosio burke ili drugu odjeću koja pokriva lice biće suočen sa administrativnom, odnosno novčanom kaznom.

Prema zakonu, ako osoba na zahtjev policije otkrije lice, neće biti izrečena kazna, ali ako to ne učini biće uhapšena radi utvrđivanju identiteta i kažnjena.

Alžirsko-francuski biznismen Rašid Nekaz najavio je da će, kao i što čini u drugim zemljama, preuzeti kazne koje bude izrekla austrijska policija muslimanskim ženama zbog nošenja garderobe po islamskim vjerskim zakonima.

"Ako se prihvata sloboda vjere mora se prihvatiti i vidljivost vjera", poručio je Nekaz.

Inače, austrijski su biskupi kritikovali novi zakon, a kardinal Kristof Šenborn rekao je da se radi o "prevelikom zadiranju u civilne slobode".

Austrijska policija najavila je da će u primeni zakona biti posebno "osjetljiva".

Austrijska vlada je, iako se među građanima govori o "zabrani burki", zakon okarakterisala kao vjerski neutralan, navodeći da je u njemu predviđeno da se jedino iz zdravstvenih razloga može pokriti lice, kao i tokom tradicionalnih manifestacija, poput karnevala gdje lica zbog posla moraju da prekriju lice, kao što to čine ljekari, klovnovi, radnici na nekim opasnim poslovima.

Lider Narodne partije Austrije Sebastijan Kurc posebno se kao ministar za integracije i spoljne poslove zalagao za usvajanje ovog zakona.

"Ko u Austriji nosi nikab ili burku mora računati na posljedice", poručio je Kurc prije nedjelju dana, a i koalicioni partner Socijaldemokratska partija istakla je da nikab i burka predstavljaju fundamentalističko tumačenje vjere.

Zbog novog zakona mnoge arapske zemlje izdale su upozorenje svojim građanima za putovanje u Austriju.

Izvor: Tanjug