latinica  ћирилица
26/09/2017 |  15:03 | Autor: RTRS

Otkriće koje može da spriječi kolonizaciju Marsa

Istraživanje svemira i kolonizacija Marsa su i dalje nemogući, barem sudeći prema rezultatima istraživanja o kancerogenim kosmičkim zracima.
Zemlja i Mars (Foto: Flicr / Bluedharma / ilustracija) -
Zemlja i Mars (Foto: Flicr / Bluedharma / ilustracija)

Naučnici su analizirali prethodne studije o tumorima na miševima i pronašli da su životinje u svemiru dva puta sklonije raku nego što se ranije mislilo.

Prethodne studije nisu istražile na koji se način kosmički zraci šire od direktno oštećenih ćelija do sekundarnih, tako uništavajući DNK i pretvarajući ih u kancerogene ćelije. Ovo istraživanje je pokazalo da je odbrambeni mehanizam znatno opao pri količini radijacije kojoj su miševi bili izloženi.

Kosmičko zračenje koje izaziva kataraktu, oštećenje nerava i probleme u cirkulaciji, sačinjeno je od visokoenergetskih atomskih i subatomskih čestica koje nastaju iz eksplozija zvijezda i crnih rupa.

Zbog toga su astronauti izloženi mnogo većem nivou radijacije od ljudi na Zemlji, pošto naša atmosfera obezbjeđuje prirodnu zaštitu od štetnih radioaktivnih zraka. Štaviše, članove Međunarodne svemirske stanice takođe štiti naše magnetno polje koje odbija kosmičke zrake iz Zemljine orbite.

Inače, mnoge svemirske agencije posvetile su se istraživanju efekata radijacije u svemiru, a NASA namjerava da pošalje čovjeka na misiju na Mars 2030. godine, dok Kina namjerava da ih prestigne i svoju nezavisnu misiju izvede već 2020. godine.

Izvor: Agencije