latinica  ћирилица
24/09/2017 |  12:10 ⇒ 13:05 | Autor: RTRS

Vremenske prilike sve više utiču na zdravlje(VIDEO)

Posljednjih godina zbog ekstremnih oscilacija i naglih promjena, vremenske prilike imaju sve veći uticaj na ljudsko zdravlje.
Zdravlje - Foto: RTRS
ZdravljeFoto: RTRS

Tako je bilo i pri posljednjim temperaturnim promjenama od čak 15 stepeni. U jednom danu temperatura je sa preko trideset, pala na jedva iznad 10 stepeni. To se i te kako odražava na zdravlje, a najviše na hronične bolesnike, kažu ljekari.

Najpodložnija temperaturnim šokovima su starija lica, dok oni nešto mlađi nemaju većih problema.

Ljekari porodične medicine prethodnih dana imali su više posla. Razlog je bila nagla promjena vremena. Bolovi u zglobovima, umor, oscilacije krvnog pritiska, samo su neki od simptoma. Ovo je normalna pojava, kažu stručnjaci.

Gordana Savin, specijalista porodične medicine, kaže da promjena temperature sa 30 stepeni na 14 utiče na ljudski organizam koji tada luči hormon stresa, a kod starijih osoba to se dešava dva do tri puta više, jače i burnije. Smanjeno je lučenje endorfina koje je prirodno sredstvo protiv bola.

Naglo zahlađenje dovodi i do komplikacija kod hroničnih bolesnika sa povišenim krvnim pritiskom, ali i psihičkih bolesnika.

- Zato ljekari savjetuju da se te osobe pridržavaju terapije, kontrolišu krvni pritisak i budu u kontaktu sa svojim ljekarom o toku terapije - navela je Savin.

Ljekari napominju da će uslijediti i stresan period kada kazaljke budu pomjerene sat vremena unazad. Savjetuju da u tom prelaznom periodu boravimo u osvijetljenim prostorijama, jer se na taj način organizam primorava da luči serotonin, koji je odgovoran za dobro raspoloženje.