latinica  ћирилица
23/09/2017 |  08:57 ⇒ 08:57 | Autor: RTRS

Stvoreno antitijelo koje uništava 99 odsto svih tipova HIV-a

Naučnici su stvorili antitijelo koje napada 99 procenata vrsta HIV-a i može da spriječi infekciju kod sisara, tvrdi studija objavljena u magazinu "Science".
Testiranje - Foto: ilustracija
TestiranjeFoto: ilustracija

Antitijelo je stvoreno tako da napada tri ključna dijela virusa, što otežava HIV-u da opstane. Istraživanje je rađeno u saradnji Američkog nacionalnog instituta zdravlja i farmaceutske kompanije "Sanofi".

Testiranja na ljudima započeće sljedeće godine, što će biti prava proba. Naše tijelo ne može da se izbori sa HIV-om zbog nevjerovatne sposobnosti virusa da mutira i da menja svoj pojavni oblik.

Ove varijacije virusa HIV kod jednog pacijenta mogu da se uporede sa onima kod pojave virusa gripa tokom sezone. Imuni sistem prepušten je sebi da se bori protiv različitih vrsta virusa HIV.

Međutim, nakon više godina, manji broj pacijenata razvije moćno oružje nazvano "široko neutrališuća antitijela" koja napadaju srž HIV-a i mogu da ubiju veći dio virusa.

Istraživači pokušavaju da iskoriste ta antitijela u liječenju HIV-a, ili u prevenciji infekcije na prvom mjestu. Ova studija kombinovala je tri takva antitela u još moćnijem "trostrukom antitijelu".

Dr Geri Nejbel, koji vodi studiju, kaže da je ovako to oružje još moćnije od najboljih prirodnih antitijela. Najbolje prirodno antitijelo pogodilo bi 90 odsto tipova HIV-a. U eksperimentu na 24 majmuna, pokazalo se da nijedna životinja kojoj je dato to trostruko antitijelo nije razvila infekciju.

Izvor: Nedeljnik