latinica  ћирилица
22/09/2017 |  11:58 ⇒ 12:02 | Autor: RTRS

Јesenja sjetva na 17.500 hektara, za 800 više nego lani

Ove jeseni na području grada Bijeljina planirana je sjetva na 17.470 hektara, što je za 826 hektara ili pet odsto više nego lani.
Јesenja sjetva - Foto: RTRS
Јesenja sjetvaFoto: RTRS

Na 13.770 hektara u jesenjoj sjetvi biće zasijana pšenica, kao najrasprostranjenija kultura, ječam na 2.840 hektara, tritikale na 250 hektara oraničnih površina, uljana repica na 450 hektara, krmno bilje na 130 hektara, a povrće na 30 hektara, saopšteno je iz Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina.

Razlog za povećanje sjetvenih površina proizlazi iz činjenice da je ona znatno jeftinija u odnosu na proljetnu, ali i zbog sve češće pojave suše kao elementarne nepogode i ranijeg skidanja jesenjih kultura.

Osim toga, postoji mogućnost ostvarivanja mnogo boljih prinosa u odnosu na proljetne kulture.

Iz Odjeljenja kažu da bi u slučaju potune realizacije jesenje sjetve bilo ostvareno 35 odsto udjela u ukupnoj sjetvenoj strukturi.

"U narednom periodu očekujemo da BiH zauzme jasan stav prema proizvodnji pšenice i određivanju njene zaštitne cijene, radi zaštite i proizvođača hljebnog žita i potrošača", navedeno je informaciji ovog odjeljenja koju će razmatrati odbornici na sjednici Skupštine grada Bijeljina.

Proizvodnja pšenice je isuviše ozbiljna grana da bi se prepustila stihiji i volji mlinara, ističe se u informaciji.

"Na visinu podsticaja u proizvodnji pšenice proizvođači ne mogu da se žale, ali je problem što svega 17 odsto registrovanih gazdinstava, uglavnom krupnih, mogu da ispune sve tražene uslove", poručili su iz Odjeljenja.

Izvor: Srna