latinica  ћирилица
21/09/2017 |  16:30 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

Ljubinje- U Farmavitu i savremeni pogon za preradu bijelog luka (VIDEO)

U Ljubinju je, u okviru preduzeća Farmavit, otvoren novi pogon za preradu bijelog luka, jedini na prostoru Srpske i BiH.
Ljubinje - pogon za proizvodnju luka - Foto: RTRS
Ljubinje - pogon za proizvodnju lukaFoto: RTRS

Pored vlastite sirovine, planirano je da, po principu kooperacije, u proizvodnji tog povrća učestvuju i poljoprivredni proizvođači na vlastitim imanjima.

Neće biti problem otkupiti i preraditi sve tržišne viškove bijelog luka, ne samo sa područja Ljubinja, nego i iz drugih hercegovačkih opština, tvrde iz Farmavita. Prednost tog povrća, sa hercegovačkog područja, jeste što prema vrijednosnoj nomenklaturi, ulazi među pet najkvalitetnijih u svijetu.

Milan Pešut, iz Farmavita, kaže da uzgoj bijelog luka donosi solidan profit, te da ovdašnji stanovnici sa malo više rada mogu zaraditi.

- Cilj je da bijeli luk i proizvodi od njega svojim kvalitetom postanu izvozni proizvod i za evropsko tržište - istakao je Pešut.

Za početak, domaćem i evropskom tržištu, biće ponuđena paleta od deset proizvoda. Novi pogon, donijeće i nova zapošljavanja.

U objekat za preradu bijelog luka i mašine, uloženo je oko milion maraka. Cijena tehnologije je mnogo veća. Godišnje će moći da prerađuje hiljadu tona bijelog luka.

U subvencionisanju jedinstvene proizvodnje učestvovalo je Ministarstvo poljoprivrede Srpske. Da je ovakvih ili sličnih pogona više, tvrde Ljubinjci, raseljavanje bi bilo zaustavljeno.

Da bi radnih mjesta bilo više, tvrde u Opštini, potrebna je dobra infrastruktura. Pokrenuti su projekti navodnjavanja, izgradnja stabilnog sistema elektro-snabdijevanja i rekonstrukcija puteva.

Načelnik Opštine Ljubinje Darko Krunić kaže da je završen tender za navodnjavanje Gornjeg polja od 280 hektara, te da bi Vlada trebalo da raspiše tender za solarnu elektranu, 80 megavata.

Projekti će biti finansirani osredstvima opštine Ljubinje, iz kredita i uz pomoć Vlade.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić rekla je da će ovo ministarstvo nastojati da od naredne godine izradi projekat za pomoć izrazito nerazvijenim opštinama, te da će subvencionisati njihove projekte.

Opština Ljubinje i hram Rođenja Presvete Bogoridice proslavili su danas krsnu slavu. Svetu arhijersjsku liturgiju, u prisutstvu predstavnika lokalnih vlasti hercegovačkih opština i republičkih institucija, služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.