latinica  ћирилица
21/09/2017 |  11:38 ⇒ 11:39 | Autor: RTRS

Da li čovjek može da preživi jedući samo jedan tip namirnice?

Endrju Tejlor proslavio se tokom 2016. nakon što se obavezao da godinu dana neće jesti ništa osim bijelih i slatkih krompira.
Krompir (foto:Thinkstock) -
Krompir (foto:Thinkstock)

Povremeno im je dodavao sojino mleko, paradajz sos, so i začine, ali samo kao dodatke. Takođe, uzimao je suplemente B12, ali je za doručak, ručak i večeru jeo samo krompir.

Četiri puta je testirao krv tokom te godine i kaže da su rezultati bili normalni. Čak je i smršao, a tvrdio je i da se osjeća punim energije.

"Ako odaberete da jedete samo jednu namirnicu, odaberite krompire", kaže Tejlor.

Pa ipak, nije dobro jesti samo jednu vrstu hrane. Da bismo preživjeli, potrebno nam je 20 amino-kiselina, od kojih je devet esencijalno, što znači da naš organizam ne može sam da ih napravi i moramo da ih uzimamo iz hrane, kao i mnoštvo minerala i vitamina.

Kroz istoriju ljudi su kombinovali različite namirnice, ali su u doba gladi ili religijskog posta, imali na raspolaganju svega nekolicinu namirnica.

Endrju Tejlor nije jedina osoba koja se oslanjala na krompir. Početkom 19. vijeka oko trećine stanovništva u Irskoj jelo je gotovo isključivo krompir. Prosječan Amerikanac je tokom 2015. pojeo oko 50 kilograma te namirnice.

Obični bijeli krompir sadrži sve esencijalne amino-kiseline, koje su potrebne za izgradnju proteina, popravku ćelija i borbu protiv bolesti, a potrebno vam je samo pet ovih plodova dnevno da biste unijeli potrebnu količinu.

Međutim, ako se oslanjate isključivo na krompir, na kraju bi vam ponestalo vitamina i minerala. Zato su tu slatki krompiri, koji zapravo pripadaju sasvim drugačijoj porodici, ali zato imaju mnoštvo vitamina A i E. Niko ko jede obe vrste ovih krompira ne bi dobio skorbut, užasnu bolest koja se javlja zbog nedostatka vitamina C i koja dovodi do ispadanja zuba.

Pa ipak, čak i u ovakvim kombinacijama, potrebno vam je mnogo krompira, da biste na kraju zadovoljili sve potrebe organizma.

Pet krompira dnevno je dovoljno da vam pruži esencijalne amino-kiseline, ali ako nemate namjeru da jedete 34 slatka krompira dnevno ili 84 bijelih krompira, ponestaće vam kalcijuma u organizmu. Takođe, potrebno vam je oko 25 belih krompira dnevno, za potrebnu količinu proteina.

Sve u svemu, nijedan nutricionista vam ne bi preporučio ishranu koja se sastoji samo od krompira, kao ni bilo koje druge namirnice, ukoliko se konzumira isključivo i prekomerno, ali biste definitivno mogli da preživite od samo jedne namirnice.

Izvor: Agencije