latinica  ћирилица
19/09/2017 |  19:12 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Nema preprodaje domaćih trupaca u inostranstvo - odluku kontroliše inspekcija! (VIDEO)

Prerađivači u Republici Srpskoj pozdravljaju odluku Vlade o privremenoj zabrani prometa trupaca izvan teritorije Srpske. Nadaju se da će time domaća privreda biti zaštićena i da će imati dovoljno sirovine za preradu.
Zabranjen izvoz trupaca - Foto: RTRS
Zabranjen izvoz trupacaFoto: RTRS

Tržišna inspekcija kontrolisaće poštovanje Odluke Vlade o zabrani izvoza trupaca van teritorije Srpske. Eventualna preprodaja biće spriječena uvidom i kontrolom poslovne dokumentacije, faktura i otpremnica privrednih subjekata koji se bave prometom drvnih sortimenata.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić kaže da će ova odluka biti kontrolisana, a to će raditi, prije svega, inspekcijski tržišni organi, te Republički inspektorat u dijelu koji se odnosi na tržište i šumarska inspekcija.

U Republičkom inspektoratu potvrdili su nam da imaju dovoljan broj inspektora da kontrolišu primjenu vladine mjere koja propisuje visoke novčane kazne za prekršioce - od 300 do 9.000 KM, kako među pravnim, tako i fizičkim licima.

- Na ovakav način ćemo obezbijediti dovoljne količine trupaca ozbiljnim prerađivačima, a uskratiti mogućnost šverca i trgovinu neprerađenih trupca - rekao je Risto Marić, direktor ЈP Šume Republike Srpske.



Drvoprerađivači očekuju da će primjenom vladine mjere, makar i privremene, imati pouzdanije snabdijevanje osnovnom sirovinom. Dosadašnji izvoz prerađevina od drveta i namještaja koji je na godišnjem nivou iznosio 500 miliona KM, trebalo bi da se znatno uveća, a time i stimuliše zapošljavanje radnika.

Brane Vitomir, iz Udruženja drvoprerađivača Sarajevsko-romansijke regije, kaže da podržavaju ovu odluku, jer bi bilo nelogično da se ne uposle domaći kapaciteti, te u njihovoj preradi zaposli više ljudi.

Mišljenje drvoprerađivača je da je odluka o zabrani prometa trupaca trebalo da obuhvati i takozvanu sječku, odnosno sve drvne sortimente koji se koriste kao sirovina u peletarama za proizvodnju sve više traženog peleta, koji je energent u gradskim toplanama i domaćinstvima.