latinica  ћирилица
16/09/2017 |  12:47 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Savremeni metod dijalize u Šamcu (VIDEO)

Dijaliznim pacijentima u Šamcu od 1. septembra je dostupan savremeni metod dijalize- hemodijafiltracija koji je, zbog nešto veće cijene, do sada koristio mali broj pacijenata. Ovo je rezultat sporazuma između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i firme "Frezenijus", prema kojem je sada jedinstvena cijena hemodijafiltracije znatno manja.
Savremeni metod dijalize u Šamcu - Foto: RTRS
Savremeni metod dijalize u ŠamcuFoto: RTRS

Snježana Kojić, medicinska sestra iz Modriče, godinu i po je u redovnom programu dijalize. Na dijalizu dolazi tri puta sedmično. Kaže da je razlika između "stare" i "nove" metode dijalize osjetna i da joj hemodijafiltracija znatno olakšava opšte stanje i poboljšava kvalitet života.

- Odlično se osjećam poslije dijalize, skoro kao da da nisam dijalizirana. To znači da mi je dobro, da je dobra dijaliza i dobar aparat - kaže Kojićeva.

Savremena terapija, koju je do sada primalo svega 10 odsto pacijenata u šamačkom Centru za dijalizu, sada je dostupna svima. Јedna od prednosti hemodijafiltracije je i manji broj potrebnih tretmana dijalize, a manje su i mogućnosti komplikacija.

- Hemodijafiltracija je naprednija metoda hemodijalize, za nijansu bolja. To je metoda koja uklanja više uremijskih toksina male molekularne težine, uklanja beta 2 mikroglobuline i u svakom slučaju je bolja - kaže Nenad Petković, načelnik Centra za dijalizu.

U Centru za dijalizu u Šamcu u redovnom programu su 62 pacijenta, što je za 10 odsto manje nego prošle godine. Sve je manje pacijenata sa endemskom nefropatijom, a više sa zatajenjima bubrega uzrokovanih dijabetesom.