latinica  ћирилица
15/09/2017 |  13:46 ⇒ 13:46 | Autor: RTRS

Na području dobojske regije porast broja oboljelih od tuberkuloze

Primarijus u dobojskoj Bolnici "Sveti apostol Luka" Neđo Mitrović rekao je da je u posljednje tri godine dobojska regija zabilježila porast broja oboljelih od tuberkuloze, a kao osnovne uzročnike navodi poplave iz 2014. godine i loš materijalni položaj stanovništva.
Doboj - ЈZU bolnica Sveti apostol Luka - Foto: RTRS
Doboj - ЈZU bolnica Sveti apostol LukaFoto: RTRS

Mitrović je naveo da je od poplava svake godine evidentirano do 11 novooboljelih od tuberkuloze i da najveći broj dolazi sa područja grada Doboja.

"U 2016. godini imali smo 87 novootkrivenih oboljelih, ali ove godine svega četiri, pa očekujemo stagnaciju tuberkuloze u narednom periodu", rekao je Mitrović novinarima.

On je istakao da su 2016. godine oboljela i tri djeteta u uzrastu od pet, 12 i 15 godina, ali da su izliječena jer je bolest blagovoremeno otkrivena.

Mitrović je podsjetio da tuberkuloza "traži" siromašne sredine, ali i bolesti koje dovode do pada imuniteta, dijabetes i malignitet, te pogađa sve starosne grupe, od kojih su najzastupljenija godišta starija od 65 godina.

On je istakao da je u 2013. godini, zahvaljujući projektu Razvojnog programa UN /UNDP/, u dobojskoj Bolnici renoviran i odvojen odsjek za tuberkulozu, koji je dijagnostički i kadrovski spreman da odgovori na zahtjeve, dodavši da za odgovarajuću terapiju nadležno ministarstvo treba da nabavi odgovarajuće reagense za laboratorije i ATL terapiju.

Izvor: SRNA