latinica  ћирилица
14/09/2017 |  18:42 | Autor: RTRS

Ples smanjuje rizik od demencije za 76 odsto

Svi oni koji vole zavladati plesnim podijumom mogli bi se iznenaditi jer čine veoma dobru stvar.
Ples        (Foto:indipendent.co.uk) -
Ples (Foto:indipendent.co.uk)

Naime, ples je mnogo više od zabavne aktivnosti i trebalo bi ga upražnjavati bez obzira na godine. Studija je pokazala da starije osobe mogu preokrenuti znakove starenja u mozgu vježbom, s plesom kao najučinkovitijim alatom iz tog spektra.

Svi znamo da su sagorijevanje kalorija te jačanje kostiju i zglobova neke od blagodati plesanja, ali to nije sve, govori studija objavljena u časopisu "Frontiers in Human Neuroscienc. Na njoj su vrijedno radili stručnjaci za neurodegenerativne bolesti u njemačkom Magdeburgu.

STUDIЈA:

Veličina studije bila je skromna, ali studije mozga obično i jesu takve, jer su MR skeniranja skupa. Ukupno je bilo 26 učesnika, od toga je 14 njih bilo u grupi "plesa" s prosječnom dobi od 67 godina. Fitnes grupa sastojala se od 12 osoba, s prosječnom starošću od 69 godina. Više od 18 mjeseci plesna grupa je dobijala sedmični kurs učenja plesnih rutina.

Fitnes grupa je u tom istom vremenskom periodu prolazila kroz trening izdržljivosti i fleksibilnosti. Obje grupe pokazale su povećanu reakciju u predjelu hipokampusu, što je važno jer se to područje mozga odnosi na bolesti poput Alchajmerove, a takođe ima ulogu u pamćenju i ravnoteži.

Najbitnije, samo je plesna grupa pokazala značajan porast u poboljšanju ravnoteže, što može biti rezultat njihovog konstantnog učenja nove rutine svake sedmice.

- Pokušali smo pružiti našim učesnicima u plesnoj grupi neprekidne plesne rutine različitih žanrova plesa, rekla je u saopštenju dr Katrin Rehfeld, koja je vodila ovo istraživanje.

Kako ističe, koraci, pokreti ruku, formacije, brzine i ritmovi mijenjali su se svake druge sedmice kako bi ih održali u stalnom procesu učenja. Najzahtjevniji aspekt za njih bio je podsjetiti se na rutine pod pritiskom vremena i bez ikakve pomoći instruktora.

DALjE ISTRAŽIVANjE:

Tim sada želi iskoristiti ovo istraživanje zbog ispitivanja novih fitnes programa kako bi se spriječio pad aktivnosti mozga povezanog s godištem rođenja. Zovu ga "Jymmin" (eng. jamming + gymnastics). U pitanju je senzorski sistem koji generiše zvukove temeljene na fizičkoj aktivnosti.

U svom radu ističu da je potrebno u budućnosti sprovesti veće studije kako bi se dodatno istražio učinak na mozak do kojeg su ovdje došli. Rani znakovi ipak sugerišu da plesni ulazak u starost može pomoći u smanjenju rizika od bolesti poput Alchajmerove.

- Vjerujem da bi svi željeli živjeti nezavisan i zdrav život što je duže moguće, rekla je dr Rehfeld te smatra da je ples snažan alat za postavljanje novih izazova za tijelo i um, posebno u starijoj dobi.

KORIЈENI U PROŠLOSTI:

Da ova mala studija nije izolovan slučaj, potvrđuje i jedna ranija i opsežnija koja se sprovodila čak 21 godinu. Objavljena je bila u "New England Journal of Medicine" i utvrdila je da od svih tjelesnih aktivnosti jedino ples pomaže stvaranju novih nervnih puteva i smanjuje rizik od demencije za 76 odsto, prenose Nezavisne.