latinica  ћирилица
14/09/2017 |  12:43 | Autor: RTRS

Knin - Nepodobna tri prsta hrvatskog kralja Zvonimira

Korisnici društvenih mreža su primjetili nešto neobično na tabli koja se nalazi na ulazu u Knin.
Kralj Zvonimir - Foto: RTS
Kralj ZvonimirFoto: RTS

Na njoj je predstavljen kralj Zvonimir sa natpisom "Kraljevski grad Knin – Dobrodošli (Welcome)". Međutim, prikaz kralja Zvonimira se razlikuje od originala po tome što su na njegovoj desnoj šaci na originalna tri doslikana još dva prsta. da bi ih bilo pet.

Dva prsta koja se vide na tabli (mali i domali prst) nisu ispružena na originalnom prikazu.

"Izgleda da se nekome nije svidjelo da Zvonimir dočekuje posjetioce Knina sa ispružena tri prsta, što je srpski pozdrav od 1990. godine", navodi portal "Mondo".

Dmitar Zvonimir je bio ban, vojvoda i kralj Hrvatske. Prvi put se javlja u izvorima kao vladar sjeverne Hrvatske, tj. Slavonskog banata. Umro je 1089. godine. Pitanje načina na koji je umro kralj Zvonimir jedno je od kontroverznijih u hrvatskoj istoriografiji. Јedni smatraju da je Zvonimir umro prirodnom smrću, a drugi da je ubijen. Postavka o nasilnoj smrti zasniva se na priči u kojoj su Hrvati ubili svoga kralja na Kosovu Polju kod Knina 20. aprila 1089. protiveći se njegovom pozivu da, po papinu nalogu, krenu u krstaški rat. Taj podatak je u 14. veku uvršten u hrvatsku redakciju Ljetopis popa Dukljanina, kao i u neka kasnija djela.

Izvor: RTS