latinica  ћирилица
13/09/2017 |  16:38 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

U Potkozarju uskoro sistemi za navodnjavanje na 1.200 hektara (VIDEO)

Visoke temperature i dug sušni period tokom ljeta nanio je veliku štetu poljoprivrednicima u Srpskoj, koja je procijenjena na oko 270 miliona maraka.
Povrtarstvo u Prijedoru - Foto: RTRS
Povrtarstvo u PrijedoruFoto: RTRS

Najveću štetu od suše pretrpjele su ratarske kulture, prije svega kukuruz, ali i voće i povrće koji se uzgajaju na otvorenom. Međutim, šteta je bila mnogo manja na mjestima gdje su instalirani sistemi za navodnjavanje.

Prijedor trenutno ne može da se pohvali velikim površinama poljoprivrednog zemljišta koje se navodnjava, međutim, taj problem uskoro bi mogao da bude riješen.

Kako bi se štete prouzrokovane sušom u budućnosti svele na minimum, Vlada Srpske u narednom periodu opštinama i gradovima usmjeriće pet miliona maraka za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje. U Potkozarju bi ovi sistemi trebalo da budu instalirani na površini od preko 1.200 hektara.

Vlada Srpske je po osnovu podsticaja za sufinansiranje sistema za navodnjavanje, u periodu od 2007. do 2016. godine izdvojila oko 10 miliona maraka, a sistemi su širom Srpske instalirani na površini od oko 10 hiljada hektara.