latinica  ћирилица
13/09/2017 |  10:51 ⇒ 13:13 | Autor: RTRS

Da se od poljoprivrede može dobro živjeti potvrđuje primjer porodice Brkić (VIDEO)

Da se i od poljoprivrede može dobro živjeti potvrđuje primjer porodice Brkić iz Blatne kod Novog Grada.
Proizvodnja mlijeka - Foto: RTRS
Proizvodnja mlijekaFoto: RTRS

Brkići se bave proizvodnjom mlijeka i u tome su za sada uspješni. Sagradili su novu kuću i štalu, nabavili neophodnu mehanizaciju.

Već šesnaest godina porodica Milana Brkića iz Blatne bavi se proizvodnjom mlijeka. Imaju dvadeset muznih krava i dnevno isporuče 350 litara mlijeka.

- Napravio sam štalu, silažnike, đubrenike, mašine kupovao. Stalno ima ulaganja na selu. Obrađujem svoje sto dunuma i tuđe oko 150 dunuma - istakao je Brkić.

Milanu u poslu pomažu sinovi Goran koji je student kriminalistike i Zoran koji pohađa četvrti razred srednje škole,te supruga Gordana. Sloga je, kažu, najbitnija.

- Nije teško, mora se raditi, bez rada nema napretka. Nije bitno šta se radi, bitno je da se radi - rekao je Goran Brkić.

- U sezoni kada je sjetva, žetva i tako onda je malo teže, ali kada je zima nije teško. Traktor vozim, orem,vozim đubar, baliram,sve radim - dodao je Zoran Brkić.

Iako su mnogi Milanovi rođaci i komšije u potrazi za boljim životom otišli na rad u Italiju i Njemačku Milan je odlučio da na vlastitom imanju pokuša da obezbijedi egzistenciju svojoj porodici.

- Јa sam mogao otići, imam i sada gdje otići,ali još neću odavde. Tu sam ostao - izjavio je Milan Brkić.

Sinovima je omogućio da se školuju. Na njima je, kaže, kada završe školu da se opredijele da li da nastave ovaj posao na selu ili da potraže posao za koji su se školovali.