latinica  ћирилица
12/09/2017 |  16:00 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Suša umanjila prinos kukuruza u Semberiji (VIDEO)

Zbog višemjesečne suše i tropskih temperatura prinosi kukuruza u Semberiji biće umanjeni i od 15 do 70 odsto, u zavisnosti od kvaliteta zemljišta i primijenjene agrotehnike, saopšteno je na Danu polja kukuruza, koji je održan u semberskom selu Amajlije.
Bijeljina - dani kukuruza - Foto: RTRS
Bijeljina - dani kukuruzaFoto: RTRS

U ogledu koji je postavila Stručna služba Ministarstva poljoprivrede, predstavljena su 34 hibrida kukuruza različitih grupa zrenja iz sedam selekcijskih kuća. Situacija u ogledu dobar je pokazatelj ratarima za iduću sjetvu, jer pravim izborom hibrida mogu ublažiti štetu u lošim godinama.

Sad je najvažnije održati proizvodnju, sačuvati stočni fond i obaviti jesenju sjetvu. U tome će im pomoći mjere Vlade, koja je obezbijedila regresirano đubrivo i gorivo.

- To će nam mnogo značiti u ovom teškom vremenu, kako bismo mogli opstati. Јa imam farmu krava i najvažnije mi je da održim stado - kaže poljoprivrednik iz Amajlijam Miroslav Vasić.

Stručne službe Ministarstva poljoprivrede postavile su oglede širom Republike Srpske kako bi pokazali hibride i grupe zrenja koje najbolje odgovaraju određenom području.

- Kada su sjemenske kuće u pitanju svaka ima izuzetno dobre hibride, samo je suština da se postave na pravo mjesto i za odgovarajuću godinu - kaže Aleksandar Majkić, stručni saradnik u Ministarstvu.

Na kvalitetenijem zemljištu i parecelama gdje je usjev navodnjavan prinosi su manji za 10-20 ,a na lošijem zemljištu , gubici su u prosjeku 50-60 odsto. Posebnu pažnju, upozoravaju stručnjaci, treba usmjeriti na kvalitet zrna, jer postoji opasnost od pojave aflatoksina u stočnoj hrani i mlijeku.