latinica  ћирилица
12/09/2017 |  14:56 | Autor: RTRS

FZO: Niže cijene usluga dijalize

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Srpske Dejan Kusturić potpisali su danas u Banjaluci sa predstavnicima kompanije "Frezenijus" amandman Ugovora za pružanje usluga dijalize, kojim je dogovorena niža cijena hemodijalize i hemodijafiltracije po jedinstvenoj cijeni od 103 evra.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Fonda je saopšteno da će niža cijena hemodijalize i hemodijafiltracije po jedinstvenoj cijeni od 103 evra, umjesto dosadašnjih 110, odnosno 130 evra, znatno smanjiti troškove Fonda za dijalizu, koji su na godišnjem nivou iznosili oko 37 miliona KM.

Iz Fonda napominju da pacijenti na dijalizi ne plaćaju usluge, već ih u potpunosti finansira Fond, te da je u pomenutu cijenu dijalize uključen kompletan tretman.

"Zahvaljujući ovom dogovoru omogućeno je i da svi pacijenti od septembra dobiju najsavremeniju metodu dijalize - hemodijafiltraciju, što do sada nije bio slučaj", navodi se u saopštenju.

Ova terapija, koju je do sada primao samo mali procenat teže oboljelih, unaprijediće zdravstveno stanje, a samim tim i kvalitet života pacijenata.

Јedna od prednosti ove terapije je i manji broj potrebnih tretmana dijalize, jer su pacijenti ranije na hemodijalizu morali odlaziti i do četiri puta sedmično, a manje su i mogućnosti komplikacija, koje su zahtijevale i dodatne tretmane.

Hemodijalizu će i dalje primati samo oni pacijenti koji imaju kontraindikacije, odnosno čije je zdravstveno stanje takvo da ne mogu primati hemodijafiltraciju.

Izvor: SRNA