latinica  ћирилица
11/09/2017 |  16:04 ⇒ 16:11 | Autor: RTRS

Gornji Podgraci: 12. Dani voća "Potkozarje 2017"

Nepovoljni vremenski uslovi, kasni mraz i dugotrajan sušni period negativno su se odrazili na prinos i kvalitet voća u Potkozarju. Dio ovogodišnje voćarske proizvodnje predstavljen je u Gornjim Podgradcima kod Gradiške na manifestaciji 12. Dani voća "Potkozarje 2017" na kojoj je stotinu izlagača sa područja Gradiške, Kozarske Dubice i Novog Grada izložilo više od 30 sorti voća.
Potkozarje - Dani voća - Foto: SRNA
Potkozarje - Dani voćaFoto: SRNA

Za ovogodišnju regionalnu izložbu voća, voćari iz Potkozarja su sa teškom mukom obezbjedili oko 500 eksponata voća prve klase.

"Očekivali smo samo da će rod jabuke biti oko 10 vagona, a imaćemo otprilike samo jedan nepun vagon. Isto tako, kruške je trebalo biti oko 3 do 4 vagona, a bilo je tačno, jer sam izvagao, 1.100 kilograma. Iz ovih podataka možete vidjeti koja je to razlika i koliko smo ove godine mi voćari na gubitku", ističe Marinko Šljivar, voćar iz Јablanice.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, kaže da su procjene štete između 50 i 60 odsto, a od toga je 50 odsto u industrijskoj robi.

Iako je ove godine voće uglavnom druge i treće klase namijenjeno industrijskoj preradi, domaći prerađivači teško nabavljaju robu za preradu.

Mile Panić iz OPZ "Zlatne kapi Potkozarja" iz Gornjih Podgradaca naglašava da nema za kupiti ni druge ni treće klase jer je sve izvezeno u inostranstvo. 

Da bi se u budućnosti eleiminisali negativni uticaji suše, Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je aktivnosti na izgradnji akumulacija za navodnjavanje. Planirano je da se na ovom području oko 2.000 hektara pokrije sistemima za navodnjavanje.

Na plantažama Agroimpeks, najvećeg proizvođača jabuka u BiH već su počeli sa izgradnom akumulacija i hidranske mreže, na 90 hektara, za sistem orošavanja koji štiti voćnjake od kasnog mraza.