latinica  ћирилица
11/09/2017 |  11:38 | Autor: RTRS

Produžen rok za prijave za subvencije poljoprivrednicima

Iz banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela saopšteno je da je produžen rok za dostavu prijava na javni poziv za dodjelu sredstava prikupljenih po osnovu promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe za ovu godinu.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Na javni poziv za dodjelu tih sredstava do 13. oktobra mogu se prijaviti pravna i fizička lica sa prebivalištem na ruralnom području Banjaluke kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost i ispunjavaju određene uslove.

Sredstva su namijenjena za osposobljavanje i uređenje poljoprivrednih zemljišta koja su degradirana, zapuštena, koja su lošijeg kvaliteta ili su neplodna, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Novac je namijenjen i za popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta, sprovođenje protiverozivnih mjera ili melioracije poljoprivrednog zemljišta slabijeg kvaliteta, te postupka komasacije.

Osnovni ciljevi dodjele sredstava su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranje tržišno orijentisanih proizvođača, jačanje njihove konkurentnosti i smanjenje stope nezaposlenosti.

Maksimalna sredstva koja može ostvariti aplikant utvrđuju se u visini 60 odsto od vrijednosti projekta, a ne mogu biti veća od 6.000 KM po projektu.

Minimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mora obuhvatiti ovim mjerama je jedan hektar, a maksimalna pet hektara.

Konkursne prijave za dodjelu sredstava sa svim prilozima sa naznakom "Sredstva za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta" potrebno je dostaviti lično Poljoprivrednoj službi Centra, radnim danom od 9.00 do 15.00 časova.

Za subvencije poljoprivrednicima za poboljšanje kvaliteta zemljišta obezbijeđeno je 318.000 KM

Izvor: Srna