latinica  ћирилица
06/09/2017 |  12:21 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

Kolumbija: Svi zarađuju na mrtvom mafijašu

Kolumbijski grad Medelin, u kome je vladao narko-bos Pablo Eskobar, sada je prava turistička meka, gdje turisti obilaze mjesta na koja je često dolazio ovaj mafijaš, a među turističim vodičima je i jedan bivši inspektor.
Pablo Eskobar (Foto: fullnetworth.com) -
Pablo Eskobar (Foto: fullnetworth.com)

Јedan od vodiča Hesus imao je 13 godina kada ga je Eskobar častio sa 5.000 pezosa.

Danas on vodi turiste od groblja Montesakro, gdje je Eskobar pokopan, do "Katedrale", privatnog zatvora nekadašnjeg narko-bosa, dok priča o životu najpoznatijeg dilera droge na svijetu.

"Vlada je optuživala Pabla za puno stvari koje nije učinio. Sada žele izbrisati sve", tvrdi Hesus.

Јedno od posjećenijih mjesta je kuća Roberta Eskobara, Pablovog brata. Taj sedamdesetogodišnjak je nekada bio knjigovođa medelinskog kartela, zbog čega je odrobijao 14 godina.

Roberto danas potpisuje fotografije svoga brata, dok turisti obilaze kuću u kojoj je Eskobar pojeo svoj posljednji obrok prije nego što je ubijen 1993. godine.

Roberto je dom pretvorio u muzej odajući tako počast svojoj porodici.

Turisti imaju priliku da vide divovske fotografije Pabla Eskobara, navodi Dojče vele.

Karlos Palau je godinama progonio Pabla Eskobara. U svojim mlađim danima on je bio jedan od članova istražnog tima koji je imao zadatak da uhvati šefa narko-mafije.

Palau sada vodi turiste po Medelinu i priča im o tome kako je lovio Eskobara. Od 150 policijskih službenika koji su s njim prošli kroz treninge
danas su živa samo trojica.

"Zvuči ironično, ali ovo je za mene neka vrsta terapije", kaže on i dodaje da neki ljudi još uvijek vjeruju da je Pablo Eskobar junak, ali da je za njega on "samo gad".

Eskobarov grob postao je kultno mjesto za njegove poštovaoce i turisti rado poziraju uz njegovu grobnicu.

"Svaki put kada dođem ovamo, izgovorim molitvu. I kažem: `Pokušao si me mnogo puta ubiti, ali sada ti ovdje ležiš mrtav`", navodi bivši policajac Palau.

Izvor: SRNA