latinica  ћирилица
06/09/2017 |  08:33 | Autor: RTRS

Zdravlje crijeva utiče na anksioznost?

Naučnici su već dokazali da postoji veza između zdravlja organa za varenje i mentalnog zdravlja. Ranija istraživanja pokazala su da probiotici mogu smanjiti stres i poboljšati mentalno zdravlje, a sada i na povezanost anksioznosti i mikrobioma crijeva.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Oni su, ispitujući miševe, otkrili da glodari koji su odgajani u okruženju bez bacila, zbog čega u crijevima nisu imali bakterije, niti druge mikroorganizme, imaju drugačiji mikroRNK, molekule u prefrontalnom korteksu i amigdali, oblastima mozga zaduženim za osjećanja anksioznosti i depresiju.

Otkrića su pokazala da su zdrava crijeva neophodna za pravilno funkcionisanje tih dijelova mozga, a istraživanje stručnjaka APC Mikrobiome instituta na Univerzitetu u Korku, pokazalo je da miševi sa oštećenim mikrobiomom u crijevima i oni koji ga nikad nisu posjedovali, pate od abnormalne anksioznosti i depresije, kao i da imaju oslabljene društvene i kognitivne funkcije.

Ipak, istraživači ističu da je potrebno još mnogo studija, kako bi se ova otkrića primijenila na čovjeka, budući da još nije otkriven tačan mehanizam po kom bakterije utiču na mikroRNK iz mozga.

- Možda će biti moguće mijenjati mikroRNK u mozgu, kako bi se liječila psihijatrijska oboljenja - kaže dr DŽerard Klark, jedan od autora studije.

Izvor: B92