latinica  ћирилица
03/09/2017 |  14:30 | Autor: RTRS

Armstrongova torba prodata za 1,8 miliona dolara

Torba koju je američki astronaut Nil Armstrong koristio za donošenje prvih uzoraka Mjesečeve prašine na Zemlju prodata je na aukciji u Njujorku. Prodaja je organizovana povodom 48. godišnjice prvog slijetanja ljudske posade na Mjesec.
Armstrongova torba prodata na aukciji - Foto: AFP
Armstrongova torba prodata na aukcijiFoto: AFP

U aukcijskoj kući “Sotbi“ Armstrongova torba prodata kupcu za milion i 800.000 dolara. Torbu je kupio poslije telefonskog poziva i nije želio da mu se objelodani ime. Torba je godinama stajala neotkrivena u jednoj kutiji u Svemirskom centru “DŽonson“ u Hjustonu.

“Ono što mogu da vam u ovom trenuku kažem jeste da je riječ o privatnom kupcu iz Amerike. Bio je to veoma uzbudljiv trenutak za mene, mislim da je prava osoba došla u posjed Armstrongove torbe jer cijeni značaj tog predmeta“, istakla je Kasandra Heton, potpredsjednica aukcijske kuće “Sotbi“.

“Ta suma je bila naša procjena. Riječ je o predmetu kakav nikada do sada nismo prodali. Zbog toga smo i predvidjeli cijenu od dva do četiri miliona dolara. Na kraju, nikada ne znate kako će aukcija proći. Tržište je to koje određuje vrijednost“, objasnila je Hetonova.

Armstrongova torba je veličine 33 sa 23 centimetra, nazvana je “Uzorak koji je donijet sa Mjeseca“, a decenijama je bila nepoznata. U jednom trenutku je nestala iz Svemirskog centra u Hjustonu, a pronađena je u garaži drektora jednog muzeja u Kanzasu.

Osim torbe, koja je dostigla najviši iznos, na aukciji su se našli i drugi predmeti sa Mjeseca. Plan leta “Apola 13“ prodat je za 275.000 dolara, a svemirsko odijelo Gasa Grišoma za 43.000 dolara.

Fotografija Baza Oldrina iz “Apola 11“ na Mjesecu, koju je načinio Nil Armstrong, vrijedila je 35.000 dolara.
Ipak, aukcijski znalci su predviđali da će predmet biti prodat za dva do četiri miliona dolara.

Izvor: RTS