latinica  ћирилица
01/09/2017 |  15:19 ⇒ 15:24 | Autor: RTRS

Podižu turističke takse - previše im gostiju

Balearska ostrva u Španiji će povećati turističke takse za posjetioce tog mediteranskog arhipelaga od 2018. godine, i njihov iznos će u prosjeku biti udvostručen na tri evra po osobi.
Balearska ostrava u Španiji - Foto: Screenshot
Balearska ostrava u ŠpanijiFoto: Screenshot

Razlog je rastuće nezadovoljstvo lokalnog stanovništva zbog efekata masovnog turizma, prenosi agencija Rojters.

Povećanje taksi je jedna od nekoliko novih mjera koje su lokalne vlasti preduzele da bi se uhvatile u koštac sa štetnim efektima masovnog turizma, u vrijeme kada i drugi španski regioni ispoljavaju zaziranje prema prilivu posjetilaca.

Ostrva su jedna od najpopularnijih španskih turističkih destinacija, a u julu su bila drugi najposjećeniji region u Španiji, iza Katalonije na sjeveroistoku zemlje.

Baleari su u julu ugostili 2,4 miliona turista iz inostranstva, prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku, što je više nego dvostruko iznad uobičajenog broja stanovnika ostrva van sezone ljetnjih godišnjih odmora.

Lokalne vlasti su u avgustu usvojile novi zakon za borbu protiv nelegalnog izdavanja smještaja turistima, a na meti su im onlajn sajtovi za dijeljenje kuća, kao što je Airbnb, zbog pritužbi da je njihova popularnost uticala na rast cijena stanarina žiteljima ostrva.

Očekuje se da će od povećane turističke takse svake godine prikupiti do 120 miliona evra prihoda, a sredstva će biti usmjerena u zaštitu životne sredine i rješavanje negativnih posljedica priliva posjetilaca, saopštila je lokalna vlada.

Turističke takse će se kretati u rasponu od jednog evra dnevno po osobi za goste koji kampuju ili borave u hostelima, do četiri evra za one smještene u luksuznim hotelima i apartmanima.

Takse će se primjenjivati prema svima koji će noćiti na ostrvima - čak i prema posjetiocima iz drugih dijelova Španije, kao i prema onima koji su na krstarećim turama.

Izvor: B92