latinica  ћирилица
30/08/2017 |  17:55 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Nizak unos masti povećava rizik od prijevremene smrti

Ishrana sa niskim unosom masti može da poveća rizik od prijevremene smrti, pokazalo je istraživanje sprovedeno na uzorku od 135.000 ispitanika iz 18 zemalja.
Meso (Foto: Thinkstock) -
Meso (Foto: Thinkstock)

Oni su bili podijeljeni u kategorije prema tome koliko su energije dobijali od koje vrste namirnica (ugljenih hidrata, proteina ili različith vrsta masti).

Rezultati studije kanadskog univerziteta Mekmaster, sprovođene između 2003. i 2013. godine, pokazali su da su oni koji su smanjili unos masti živjeli kraće od onih koji su konzumirali puter, sir i meso.

Istraživanje je pokazalo da je kod onih ispitanika sa najmanjim unosom zasićenih masti rizik od prijevremene smrti povećan za 13 odsto u odnosu na one sa većim unosom, navodi se u studiji objavljenoj u naučnom magazinu Lancet.

Naučnici samtraju da je razlog to što su osobe koje izbjegavaju unos masti to nadomještale unosom ugljenih hidrata (hleb, pirinač, pasta...), izostavljajući pritom ostale važne nutrijente.

Oni koji su unosili najveći nivo ugljenih hidrata imali su 28 odsto veći rizik od prerane smrti, što se povezuje sa unosom refiniranih šećera putem industrijski prerađene hrane kao što su sokovi, konzervirana hrana i polupripremljeni obroci.

Kod onih koji su konzumirali sve vrste masti, suprotno savjetima ljekara o smanjenju njihovog unosa, budući da visok nivo holesterola povećava rizik od srčanih bolesti, pokazalo se da rizik od rane smrtnosti iznosi 23 odsto.

Viši unos zasićenih masti, naučnici su povezali i sa manjom vjerovatnoćom moždanog udara.

"Trenutni fokus na ishranu sa niskim nivoima masnoća ignoriše činjenicu da većina ljudi niže i srednje razvijenium zemljama u većoj mjeri unosi ugljene hidrate, što je povezano sa još gorim zdravstvenim rizicima", objašnjava doktor Mašid Degan, vođa istraživanja.

U svjetlu ovih otkrića, naučnici su zaključili da bi trebalo na globalnom nivou raditi na novim smjernicama kada je ishrana u pitanju.

Izvor: B92