latinica  ћирилица
29/08/2017 |  17:54 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Znakovi koji ukazuju na nedostatak proteina iz mesa

Proteine iz mesa nemoguće je nadoknaditi bilo kojom drugom namirnicom, a njihov nedostatak može da prouzrokuje niz tegoba.
Meso (Foto: Michael Stern/Flickr.com) -
Meso (Foto: Michael Stern/Flickr.com)

Potpuno je prihvatljivo da se meso, ako niste neki veliki ljubitelj ove namirnice, ne nađe baš svaki dan na vašem tanjiru. Zapravo, raznovrsna ishrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, žitaricama i drugim bezmesnim namirnicama je poželjna.

Ali, ako ste navikli da redovno jedete meso, tada će i vaše tijelo imati potrebu za njim. Logično, jer meso je najvažniji izvor proteina i to nekih koje ne možemo da pronađemo ni u jednoj vrsti hrane.

A osim proteina, meso je bogato i gvožđem, vitaminima, mineralima i zasićenim i nezasićenim masnim kiselinama, potrebnim da bi organizam normalno funkcionisao. Osim što osjećate potrebu za mirisom i ukusom mesa, postoje i drugi znakovi koji ukazuju na to da vam ono nedostaje, tačnije da vam nedostaje mesnih proteina.

Јedan od njih je osjećaj umora i iscrpljenosti čak i nakon što ste se odmorili. Јednostavno, imate osjećaj kao da niste spavali, a to bi mogao da bude alarm da vam nedostaju nutrijenti iz mesa.

Osim gvožđa, samo u mesnim proteinima može se naći vitamin B12 koji s folnom kiselinom učestvuje u izgradnji i obnavljanju ćelija organizma. Ovaj značajan vitamin ne može da se pronađe ni u jednoj drugoj prehrambenoj namirnici, a njegov nedostatak u organizmu može da dovede do pojave anemije.

Јedan od prvih znakova pomanjkanja vitamina B12 jesu trnci u rukama i nogama, kao i osjećaj neobičnog peckanja na tim mjestima. Ako ne unosite dovoljno proteina, u vašem organizmu može da dođe do manjka cinka, jednog od najvažnijih minerala za zdrav imunološki sistem.

Јedan od znakova nedostatka proteina mogu takođe da budu i krhki nokti koji lako pucaju, a moguće ga je naslutiti i kada oporavak od povrede mišićnog tkiva traje previše dugo.

Osim toga, nedostatak proteina može da prouzrokuje češće povrede tokom sportskih i drugih fizičkih aktivnosti. Mogu da se jave i bolovi u mišićima, koji nisu posljedica fizičkih aktivnosti, nego se pojave - ni iz čega.

Izvor: B92