latinica  ћирилица
28/08/2017 |  19:38 ⇒ 29/08/2017 | 17:56 | Autor: RTRS

Gradiška: Od sada operacije iz domena laparoskopske hirurgije

U Opštoj bolnici Gradiška biće izvođene laparoskopske operacije žučne kese i debelog crijeva, kao i neki drugi hirurški zahvati pod vođstvom vrhunskih stručnjaka neinvazivne hirurgije iz Srbije.
Operacija - Foto: RTRS
OperacijaFoto: RTRS

Vršilac dužnosti direktora gradiške bolnice Mirko Manojlović rekao je danas na konferenciji za novinare da će pacijentima iz svih krajeva Republike Srpske biti izvođeni ovih hirurški zahvati o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja.

Manojlović kaže da se minimalno invazivna hirurgija u gradiškoj bolnici primjenjuje od 2012. godine, zahvaljujući timu tadašnjih hirurga.

"Od tada Republička agencija za sertifikaciju prati određene parametre kvaliteta, prema kojima smo u oblasti laparaskopske hirurgije lider među zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj", istakao je Manojlović.

On kaže da je Opšta bolnica Gradiška od 1. avgusta uspostavila novi vid saradnje sa Fondom zdravstvenog osiguranja na osnovu kojeg je dobila odobrenje za proširenje spektra laparaskopskih operacija.

"Gradiška bolnica je u ovom trenutku kadrovski, tehnički i prostorno osposobljena. Posjedujemo svu potrebnu opremu za izvođenje tih operacija, kao i modernu intezivnu njegu sa vrhunskim monitoringom, tako da možemo prihvatiti dalje liječenje i praćenje tih pacijenata", rekao je Manojlović.

Јedan od vodećih stručnjaka u Srbiji za minimalno invazivnu hirurgiju ljekar Miloš Bjelović iz Kliničkog centra Srbije kaže da ova oblast hirurgije nije više stvar budućnosti, već sadašnjosti, iako se relativno sporo uvodi u zdravstvene ustanove u regionu.

"Praksa u celom svetu je da se, kada je god to moguće, operacija radi minimalno invazivnom metodom", rekao je Bjelović.

On je dodao da ova napredna tehnika ima prednost u odnosu na "otvorenu hirurgiju" kada je riječ o troškovima i efektima.

"Manje je bola, manje traume, brži je oporavak i manji procenat komplikacija", pojasnio je Bjelović.

Načelnik hirurškog odjeljenja Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine Aleksandar Gluhović kaže da će, zahvaljujući podršci Ministartva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja, u gradiškoj bolnici od sada biti izvođene operacije iz domena laparaskopske hirurgije, kao i malignitet pankreasa.

"Ove operacije biće omogućene svim osiguranicima iz Republike Srpske ukoliko procenimo da postoje uslovi za to, odnosno ukoliko njihovo lečenje ne zahteva neke posebne uslove", rekao je Gluhović.

On je podsjetio da je saradnja Opšte bolnice Gradiška i Kliničkog centra Vojvodina počela prije pet godina.

Izvor: SRNA