latinica  ћирилица
28/08/2017 |  08:50 ⇒ 09:04 | Autor: RTRS

Kod Lošinja viđena dva velika kita

Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet navodi da su u Јadransko more, kod Lošinja, doplivala dva velika kita Balaenoptera physalus.
Kod Lošinja viđena dva velika kita (foto:Institut Plavi svijet) -
Kod Lošinja viđena dva velika kita (foto:Institut Plavi svijet)

Istraživači su imali priliku da sa kitovima provedu nešto više od dva sata. Riječ je o dva odrasla kita, veličine od 17 do 18 metara.

Ove životinje su prosječnom brzinom od 3 do 4 čvora putovale prema jugu, a na površini su se pojavljivali svakih 10-15 minuta, s tim što su u prosjeku uz površinu bili svega minutu prije sljedećeg zarona.

Veliki kit druga je po veličini životinja na Zemlji. Okeanski primjerci mogu biti dugi i do 27 metara, ali njihova prosječna veličina u Sredozemnom moru je manja, uglavnom oko 20 do 23 metra.

Životinje su uglavnom sivo-smeđe s gornje strane tijela, te svijetle do bijele po trbuhu i donjem dijelu tijela. Prema dostupnim podacima, veliki kitovi mogu doživjeti i preko 100 godina.

Sredozemni veliki kitovi su ugrožena vrsta, uglavnom zbog ljudske aktivnosti. Procjenjuje se da ih ima samo nekoliko hiljada i da se njihov broj smanjuje.

Sudari s velikim brodovima je jedan od glavnih uzroka smrtnosti velikih kitova u Sredozemnom moru, a jedan od kitova koji je doplivao do Lošinja, kako navode iz Plavog svijeta, na tijelu ima ožiljke koji govore da je preživio slično iskustvo.

Iako se Јadranskom moru ne pojavljuju često, veliki kit povremeno posjeti ove vode, uglavnom krajem proljeća i ljeti.

Poznavaoci napominju da su kitovi miroljubivi i za ljude potpuno bezopasni.

Izvor: Indeks