latinica  ћирилица
22/08/2017 |  08:16 | Autor: RTRS

Srpska bez kardiohirurga

Republika Srpska nema niti jednog kardiohiruga ni za djecu ni za odrasle, te zbog toga pacijenti moraju da idu na liječenje u FBiH i Srbiju.

Dragan Unčanin, predsjednik Udruženja kardiologa u RS, podsjeća da pacijenti iz Srpske idu na liječenje u Tuzlu, Sarajevo i Mostar, ili  u neke od centara u Srbiji. Unčanin, koji kao ljekar radi u banjalučkom Univerzitetskom kliničkom centru Srpske kaže da se na prste jedne ruke mogu izbrojati i dječji kardiolozi, od kojih samo jedan radi na UKC.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, kaže da je školovanje kadra kardiohirurgije jako dugotrajan proces i zahtijeva nekoliko godina posebne specijalizacije.

"UKC može putem privatno-javnog partnerstva da 'kupi' gotovog kardiohirurga, odnosno da mu ponudi interesantne uslove, ili da taj posao prepusti nekom partneru koji bi obezbijedio prostor, opremu i kadar", rekao je Škrbić.

Prema njegovim riječima, budući da UKC vjerovatno nije u mogućnosti upustiti se u takav posao, ostaje jedino da resorno ministarstvo ponudi određena strateška rješenja koja bi bila prihvatljiva. Dok se ne nađu kvalitetna rješenja, navodi Škrbić, pacijentima ostaje da na operacije idu negdje izvan Republike Srpske.

Izvor. Nezavisne novine