latinica  ћирилица
21/08/2017 |  08:25 | Autor: RTRS

Začini i bilje za dobro varenje i raspoloženje

Kombinovani začinski čajevi pravi su eliksir za lijepo raspoloženje, ali i za dobru cirkulaciju i varenje, poručuje bečki lekar Hademar Bankhofer.
Kim - Foto: flickr.com
KimFoto: flickr.com

Za ove namjene je najbolje da pomiješate iste količine anisa, komorača i kima, po mogućnosti malo izdrobljenog. Potom uzmite punu kašičicu te mješavine, sipajte u šolju, prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji osam minuta. Sadržaj zatim procijedite, po želji zasladite sa malo meda i pijte između obroka.

Ako imate probleme sa varenjem, nadimanjem i drugim stomačnim tegobama, pripremite čaj od komorača. Kašičicu sjemena komorača prelijte sa 250 ml vrele vode i ostavite da odstoji od osam do 10 minuta. Čaj potom procijedite i pijte dok je mlak, bez zaslađivača.

Biljni čajevi su bogat izvor flavonoida i polifenola i slobodno možete da ih ispijate tokom čitavog dana. Ukoliko popijete tri-četiri šoljice dnevno, smanjićete rizik od srčanog udara, jer flavonoidi pomažu održavanju zidova kapilara, tvrde stručnjaci za fitoterapiju.

Osim toga, blagotvorni sastojci čaja štite od infekcija i karijesa, jer čiste bakterije koje se nakupljaju u naslagama oko zuba. Redovno konzumiranje čaja takođe podstiče detoksikaciju organizma i jača kosti.

Izvor: Večernje novosti