latinica  ћирилица
20/08/2017 |  19:04 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Poljoprivrednici strahuju od pojave aflatoksina (VIDEO)

Današnje osvježenje najviše je obradovalo poljoprivrednike.
Biljne bolesti - Foto: RTRS
Biljne bolestiFoto: RTRS

Nakon nezapmaćene suše, sada strahuju i od širenja biljnih bolesti, pa i pojave aflatoksina.

Pojačana kontrola prisustva miko-toksina, jedna je od najavljenih mjera Vlade za suzbijanje štete od suše.

Uprkos izboru kvalitetnih sorti i primjeni svih agrotehničkih mjera, prinos kukuruza na imanju Spasojevića podbaciće za najmanje 50 odsto.

Biljke su za metar niže od prosjeka, klip je nerazvijen, a napadaju ga razne bolesti.



- Mi imamo problem već par godina sa ovom bolesti crvenila kukruza. Znači stablo samo pocrveni i klip ostane da nema ništa, samo ljuspice, jako sitne. Ove godine je i velika najezda bube zlatice, tako da su jako oštetile i korijen i stablo, priča Dragan Spasojević iz Golog Brda.

Da bi spasili bar dio prinosa poljoprivrednici prave silažu kojom će hraniti stoku.

- Kukuruz je u teškom stanju. Na njega je navalila neka zlatica, šiljata buba koja ovdje nikad nije bila viđena, znači pojavljuju se bolesti, kaže Pero Dragojlović iz Amajlija.

- Toga se bojimo, i to će nam napraviti troška..Moramo uzimati one premikse što je protiv aflatoksina, dodaje Milan Čobić iz Kojčinovca.

Suša pogoduje razvoju aflatoksina, saglasni su stručnjaci, ističući da je najveći problem što se ovaj toksin prenosi u meso i mlijeko.

- Aflatoksin ukoliko se nalazi u kukuruzu, odnosno u stočnoj hrani, koju stoka, prvenstveno krave, konzumiraju, može da se pojavi poslije i u njihovim proizvodima, prvenstveno u mlijeku i mesu, pojasnila je Radmila Nešković iz Agencije za priužanje sutručnih suluga u poljoprivredi.

Prije upotrebe kukuruza trebalo bi provjeriti prisustvo aflatoksina i ukoliko ga ima neutralisati štetne posljedice preparatima na bazi zeolita.

Osim ubrzane isplate podsticaja i obezbjeđivanja dodatnih sredstava, u okviru mjera suzbijanja posljedica suše napravljen je i program pojačane kontrole mikotoksina, koji će finansirati Vlada Republike Srpske.