latinica  ћирилица
20/08/2017 |  09:16 | Autor: RTRS

Korisni trikovi: Šta sve možete sa sodom bikarbonom?

Sigurno ste znali za soda bikarbona smiruje iziritirani želudac, ali ona ima još jako puno korisnih namjena u kući.

Pomoć za oštećenu kožu – Ako želite da olakšate sebi bol od opekotine, gazu umočite u četiri kašičice sobe bikarbone pomiješane sa vodom pa stavite na oštećenu kožu. Takođe, možete napraviti i kupku sa sodom bikarbonom, a ona može pomoći i kod svraba.

Pranje voća i povrća - Da biste što temeljnije oprali voće i povrće, možete ga umočiti u hladnu vodu pomiješanu sa dvije ili tri kašičice soda bikarbone. Takođe postoji i drugi način, a to je da malo sode bikarbone stavite na sunđer i operete jabuke od voska kojim su premazane.

Omekšavanje mesa - Tvrdo meso koje će biti žilavo kad se ispeče, prije obrade namažite sodom bikarbonom i ostavite nekoliko sati u frižideru. Prije pečenja ga samo dobro isperite.

Osvježenje kutije za pesak za mačke - Umjesto da trošite novac na osvježivače, dno kutije pospite sodom ili je naknadno pomiješajte s pijeskom. Soda bikarbona će upiti sve neprijatne mirise.

Pahuljasti omlet - Za pahuljasti omlet kakav često viđate u kulinarskim emisijama, evo tajne: na tri jaja umiješajte pola kašičice soda bikarbone i rezultat će biti izvrstan.

Izvor: B92