latinica  ћирилица
20/08/2017 |  08:14 ⇒ 13:52 | Autor: RTRS

Beograd: Služen parastos za srpske civile mučki ubijene kod Siska

U Hramu Svetog Јoakima i Ane u beogradskom naselju Kaluđerica danas je služen parastos za 20 srpskih civila, koji su mučki i na prevaru, misleći za svoje ubice da su vojnici ЈNA, pobijeni u nekoliko capraških sela kod Siska, 22. avgusta, 1991. godine.
Stradanje Srba - Foto: RTRS
Stradanje SrbaFoto: RTRS

Parastos je uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja služio protojerej-stavrofor Dragan Stanišić, arhijerejski namjesnik vračarsko - gročanski, uz sasluženje sveštenstva ovog hrama.

Stradalim srpskim civilima položeni su vijenci na Spomen-ploču, a nakon odavanja pošte minutom ćutanja održan je i prigodan program sjećanja.

Sekretar Koordinacije izbjeglih i raseljenih u Srbiji Јovan Čakarević rekao je da je ovaj zločin hrvatska propaganda tada prikazala na stranim televizijama kao zločin nad hrvatskim narodom koji su počinili Srbi.

"Ovo je jedan od najtežih zločina nad Srbima na području opštine Sisak, a dogodio se 22. avgusta 1991. godine u ranim jutarnjim časovima kada su pripadnici hrvatskog MUP-a i `Zengi`, ničim izazvani, u transporterima sa oznakama ЈNA protutnjali kroz srpska sela pucajući na sve što se micalo", podsjetio je Čakarević.

On je dodao da su mještani tih sela izlazili i pozravljali navodne vojnike, jer ih je zavarala uniforma koju su zlikovci nosili, jer je ona prepoznavana kao uniforma vojske koja za njih znači sigurnost i opstanak u njihovim kućama.

"Tada su ubili 20 Srba, a više desetina ranili. U njihovom krvavom pohodu na srpska sela zaustavili su ih meštani sela Brđani, koji su se, čuvši pucnjavu kroz druga sela, na brzinu organizovali i postavili uspešnu zasedu", naveo je Čakarević.

On je rekao da poslije ovog događaja Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih sela i kuća, a uskoro su formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine.

Čakarević je dodao da su u junu 2006. godine porodice ubijenih Srba, preko punomoćnika zagrebačkog advokata Luke Šuška, podnijeli krivičnu prijavu protiv "Zengi".

Tu tužbu je u decembru iste godine Županijsko državno tužilaštvo u Sisku odbacilo uz obrazloženje da je "područje na kojem je došlo do štetnog događaja bilo zahvaćeno raznim oblicima ratnog djelovanja, da je bilo pucnjave, da je u selima bila organizovana seoska straža, da su ta sela već bila privremeno okupirana i nalazila se u SAO Krajini".

Izvor: Srna