latinica  ћирилица
15/08/2017 |  11:48 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Normalizuje se funkcionisanje prijedorske Psihijatrije (VIDEO)

Četiri mjeseca od izbijanja požara u zgradi prijedorske Psihijatrije, njeno funkcionisanje se normalizuje. Adaptiran je dio zgrade namijenjen za pacijente kojima je potrebna hospitalizacija. Uskoro počinje i adaptacija dijela namijenjenog za zatvoreni tip liječenja.
Normalizuje se funkcionisanje prijedorske Psihijatrije - Foto: RTRS
Normalizuje se funkcionisanje prijedorske PsihijatrijeFoto: RTRS

Prije četiti mjeseca požar u zgradi prijedorske Psihijatije buknuo je iznenada i za svega desetak minuta u potpunosti uništio Odjeljenje za zatvoreno liječenje pacijenata. Velika oštećenja pretrpio je i Odjel za ambulantno liječenje. Na sreću, pacijenti i osoblje na vrijeme su evakuisani pa teže povrijeđenih nije bilo.

Odjeljenje za ambulantno liječenje obnovljeno je i pušteno u upotrebu.

- Naša psihijatrija sada funkcioniše tako što je čitav sprat na raspolaganju i svi pacijenti, kod kojih nije potrebno primijeniti zatvoreni tip liječenja, liječe se kod nas - navodi direktor ЈZU bolnica "Dr Mladen Stojanović", Mirko Sovilj.

Najviše ispaštaju pacijenti čije liječenje zahtijeva pojačan nadzor i izolaciju. Od marta oni se, u pratnji tehničkog osoblja, na dalje liječenje šalju u Kliniku za psihijatriju banjalučkog Kliničkog centra.

- Za razliku od prethodnih godina kada smo imali zatvoreni odjel i kada se na godišnjem nivou u Banjaluku slalo vrlo malo, svega do pet pacijenata, sada mjesečno toliko, a možda i više šaljemo -navodi načelnica Odjeljenja psihijatrije prijedorske Opšte bolnice, Slobodanka Grujić Timarac.

Ipak, rješenje je na pomolu. Nakon izbora izvođača, biće saniran i ostatak objekta.

U obnovi psihijatrijske klinike učestvuju i farmaceutske kuće koje su ovoj ustanovi donirale dio opreme neophodne za rad. Uz najavljenu finansijsku pomoć prijedorske gradske uprave, ali i nadležnog ministarstva, rukovodstvo bolnice očekuje da će odjeljenje za zatvoreno liječenje u rad biti pušteno do kraja godine.