latinica  ћирилица
12/08/2017 |  17:39 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Duh Italije u Banjaluci, vespe ukrasile ulice (VIDEO)

Duh Italije danas se širio Banjalukom, i to zbog petog “Vespa susreta”. Čuvena vespa "pijađo" odavno nije samo prevozno sredstvo, već i kulturološki fenomen. U Banjaluci ih se danas okupilo više od 100 iz 20-tak klubova iz regiona i Evrope.
Vespe u Banjaluci - Foto: RTRS
Vespe u BanjaluciFoto: RTRS

Kilometri su za Milovana Nikolića  iz Beograda samo broj. Već odavno ne broji koliko ih je prešao na svojim vespama, pa mu ni u 76. godini života nije problem zaputiti se i na stotine kilometara udaljene lokacije. Najstariji učesnik susreta prešao je više od 300 kilometara kako bi se družio sa svojim “vespašima”.

“Vespa, koju trenutno vozim, je iz 1996. godine. Kod kuće imam vespu iz 1953. godine, tzv. faro baso. A inače se sa vespom družim još od '1963. godine”. ističe Nikolić.

Ljubitelji vespe lako se prepoznaju - šarmantni su, gaje osjećaj za lijepo i njeguju stil koji čuva slobodu, ljubav i romantiku.

Mario Pekorari iz Italije sa svojom vespom napravio je preko 300.000 kilometara.

"Obišao sam sa vespom cijeli svijet. Čak sam išao i u Brazil, a vespu ne smatram samo skuterom, već filozofijom života", kaže Mario.

Aleksej Bulkan iz Rusije svake godine pređe oko 3.000 kilometara iz Rusije da bi došao ovdje. A onda, kada stigne, priča,  putuje cijelim Balkanom.

"Vespa je za mene prosto sloboda, putovanje i naravno druženje", kaže Bulkan.

Tokom godina, italijanska zujalica postala je sinonim za „dolče vita“ što u prevodu znači sladak život. O vespama su napisane mnoge knjige, eseji i snimljeni filmovi, a ovaj model motocikla postao je stil života brojnih generacija.

"Ono što ovaj skup čini drugačijim je to što smo ga nazvali `Vespe na raftingu`, jer je rafting u Banjaluci nešto što mi popularišemo”, rekao je Zoran Pavlović iz Vespa kluba "Banjaluka".

Svojom italijanskom elegancijom vespa je fascinirala milione ljudi, a ovogodišnji susret samo potvrđuje da je retro ipak u modi.