latinica  ћирилица
12/08/2017 |  11:29 ⇒ 12:20 | Autor: RTRS

Kompletna medicinska dijagnostka u vašem džepu

Američki naučnici napravili su uređaj koji pametne telefone pretvara u pravu biohemijsku laboratoriju. Uređaj TRI Analizer košta 550 dolara i može da obavi iste testove kao i laboratorije sa skupom opremom.

Naučnici sa Univerziteta u Ilinoisu su uz pomoć 3D štampača napravili uređaj za spektralnu analizu koji nakon spajanja sa telefonom može da se koristi za analizu krvi, pljuvačke ili urina. Uređaj koristi blic telefona i optiku njegove kamere, i jednako je pouzdan kao i skupi instrumenti. Osim toga, veoma je prilagodljiv.

"Uređaj može da obavi tri najčešća testa u medicinskoj dijagnostici, a u praksi hiljade već razvijenih testova mogu da mu se prilagode", izjavio je jedan od konstruktora ovog uređaja Brajan Kaningem, prenosi Dejli Mejl.

U studiji koju su objavili, naučnici su opisali su dva testa koja su obavili TRI Analyzerom. Јedan je bio detektovnje markera povezanog sa prijevremenim rađanjem, a drugi je PKU test za novorođenčad kod koga se indirektno testira enzim potreban za normalan rast i razvoj. Rezultati koje su dobili bili su uporedivi sa savremenom kliničkom opremom.

Ova prenosna laboratorija, kao i slični napori nučnika da rade na jeftinim i lako dostupnim testovima mogu da imaju ogromne implikacije za medicinu. Na taj način bi pacijenti, koji ne mogu da putuju, mogli da obave testove i pošalju rezultate ljekaru. Klinike koje nemaju skupu opremu mogle bi mnogo jednostavnije da obavljaju testove, pogotovo u dalekim i teško dostupnim područjima. Takođe, uređaj bi mogao da se koristiti i za testuranje na droge.

Izvor: B92